Omikron soj prisutan i u BiH

U BiH potvrđeno je prisustvo omikron soja koronavirusa. Od 100 uzoraka testiranih na KCUS 10 je pozitivnih na omikron soj, rekao je Goran Čerkez pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

“Ovog trenutka i mi smo saznali od Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) da je na 100 uzoraka potvrđeno deset uzoraka omikrona, na senzibilni PCR test za omikron koji je Klinički centar nabavio tako je omogućio da imamo i mogućnost detekcije omikron virusa. U narednim danima ćemo izvršiti i sekvencioniranje virusa, izvršit će ga KCUS i na taj način potvrditi ove uzorke koje smo dobili da su pozitivni i da postoji virus u BiH omikron“, rekao je Čerkez.

Dodao je kako ovo ne mijenja situaciju u borbi protiv omikrona jer mjere koje se koriste za deltu su iste.

”Potreban je dodatni oprez jer širenje je i do deset puta veće nego delte virusa, odnosno njegova replikacija i to je jako bitno da ljude drže distancu, nose maske i pokušaju biti maksimalno oprezni“, rekao je Čerkez koji je savjetovao i nastavak vakcinacije protiv COVID-19.

Dodao je da se još uvijek ne može govoriti koliko omirkon soj uzrokuje težu kliničku sliku, ali prema dostupnim istraživanjima uzrokuje blaže simptome te je još jednom pozvao građane da se vakcinišu trećom dozom.

Inače, u Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata testirano je ukupno 3.558 uzoraka od kojih je 800 bilo pozitivno na Covid-19.

Preminule je ukupno 29 osoba, od kojih 22 u Federaciji BiH i sedam u Republici Srpskoj. Do sada je u Bosni i Hercegovini od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 13.397 osoba.