Hoćemo li novu godinu dočekati s novim poskupljenjima?

Uprkos nepovoljnoj pandemijskoj situaciji i ekonomskoj krizi, cijene osnovnih životnih potrepština u našoj zemlji i dalje rastu. Hoćemo li novu godinu dočekati s novim poskupljenjima i kako to utječe na građane?

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u novembru su potrošačke cijene u prosjeku porasle za 1,2% u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na novembar 2020. u istom mjesecu ove godine uočen rast za čak 5,4%. Prosječnom platom od 999 maraka, koja je u oktobru isplaćena u Federaciji BiH, ne može se pokriti ni pola sindikalne potrošačke korpe, koja je u novembru iznosila skoro 2.200 maraka.

“To je nešto što je poražavajuće za ovo društvo, pogotovo ako imamo činjenicu da plate ne rastu. Imajući u vidu ova poskupljenja, možemo reći da one čak i stagniraju”, smatra Adis Kečo, šef stručne službe Saveza samostalnih sindikata BiH.

Suša i pandemijska kriza glavni su uzročnici rasta cijena. Međutim, poskupljenje nije nova pojava. Već desetak godina u našoj zemlji prisutan je fenomen puzećeg rasta cijena koji u prošlosti nije bio toliko primijetan s obzirom na to da je potrošačka korpa bila manja, naglašava struka.

“Kad smo bez novca jedino na čemu se može zaraditi na nama je na hrani i lijekovima i tu dolazi do velikih poskupljenja. U nas iznos jedne prosječne plate ide na hranu, to nema nigdje. Nije problem loše politike nego nepostajanja politike”, ističe Marin Bago, predsjednik Udruženja za unaprjeđenje života Futura.

“Mogli bismo nešto učiniti da smanjimo troškove transporta, pa bi to onda smanjilo i cijenu prehrambenih proizvoda. Moguće je ili se može očekivati da će eventualno biti nešto bolje iduće godine ako vremenski uslovi i klimatske promjene ne pokvare stvar”, kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Nastavak poskupljenja nije isključen. Zbog toga iz Saveza samostalnih sindikata BiH kažu da je vrijeme za reagovanje. Izlaz iz ove nepovoljne situacije vide, između ostalog, i u povećanju minimalne plate u iznosu od hiljadu maraka, a tu inicijativu uputili su krajem desetog mjeseca u Parlament Federacije. Međutim, građani, čekajući reakcije, preživljavaju od prvog do prvog, nadajući se da će iduće godine postati prioritet nadležnima i živjeti u boljim uslovima.