MUP TK: Razbijena kriminalna grupa, osumnjičeni za krađu nakita i vozila

Policijski službenici Uprave policije MUP-a TK/Sektor kriminalističke policije su nakon višemjesečne istrage u cilju rasvijetljavanja krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata, postupajući po naredbi Kantonalnog suda u Tuzli, a u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a KS i HNK,  izvršili pretrese na području Sarajeva i Mostara, kojom prilikom su slobode lišeni D.M., rođen 1970.godine i H.H., rođen 1977.godine oba iz Sarajeva, kao i D.D., rođen 1978.godine iz Mostara.

Kako je saopšteno iz MUP-a TK, riječ je o organizovanoj kriminalnoj grupi i višestrukim povratnicima u izvršenju teških oblika krivičnih djela, za koje postoje osnovi sumnje da su na području Srebrenika, uz prijetnju vatrenim oružjem, izvršili četiri krivična djela (razbojništvo, teška krađa i krađa), kojom prilikom je pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko 300.000 KM (predmet otuđenje je bila veća količina zlata, novac i putničko motorno vozilo).

Prilikom pretresa pronađeni su i privremneno oduzeti predmeti koji će u narednom periodu biti predmet vještačenja.

˝Nakon kriminalističke obrade imenovani će, u Zakonom predviđenom roku, biti predeti Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na nadležnost i  dalje postupanje, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela Razbojništvo iz člana 289. stav 1.i 2., Teška krađa iz člana 287. stav 4., a u vezi sa članom 55. (produženo krivično djelo) i krivično djelo Krađa iz člana 286. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine˝,  saopšteno je iz MUP-a TK.