Održan prvi kongres PDA, Kuko jednoglasno izabran za predsjednika

Na prvom kongresu Pokreta demokratske akcije održanom danas za predsjednika je jednoglasno izabran Mirsad Kukić iz Banovića.

Delegati Pokreta demokratske akcije jednoglasno su izabrali i članove Nadzornog i Glavnog odbora.

Kongresu su prisustvovali predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević i Izen Hajdarević uime stranke Narod i Pravda.

Prisutne su pozdravili predsjednici i predstavnici drugih stranaka, ističući da pružaju podršku politikama Pokreta demokratske akcije.

U svom ekspozeu Mirsad Kukić je kazao da je PDA stranka političkog centra, te da pripadaju strankama koje štite interese svih građana Bosne i Hercegovine na cjelokupnoj teritoriji.

– PDA u svom djelovanju ima namjeru da ostvari izuzetno dobru saradnju sa drugim političkim partijama, bez obzira koji one prefiks nosile. Naša saradnja se mora ostvariti i sa strankama koje sebe predstavljaju srpskim, bošnjačkim i hrvatskim, ali i građanskim. Na taj način želimo da sa svima u svom političkom djelovanju i političkom kapacitetu omogućimo ravnopravan tretman svim narodima i građanima bez preferiranja bilo koga – izjavio je Kukić u svom ekspozeu.

Na kongresu je naglašeno da će Bosna i Hercegovina ostati u okvirima svojih granica, a da se pričama o secesiji samo stiču politički poeni.

Također je kazano da se mora naći kompromisno rješenje između Bošnjaka i Hrvata, te ostalih na području FBiH, kada je riječ o izboru člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.