Vico Zeljković, zbog povezanosti sa Dodikom, nije dobio vizu za SAD

Predsjednik Nogometnog saveza BiH Vico Zeljković nije dobio vizu iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini za Ameriku, ekskluzivno saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Kao što je poznato, nogometna reprezentacija BIH 18. decembra igra prijateljsku utakmice protiv SAD u Los Angelesu, a predsjednik NSBiH imao je želju da sa bh. delegacijom putuje u Ameriku, no to mu nije dozvoljeno, jer nije dobio vizu za SAD.

“Osim njega, vizu za Ameriku nije dobio ni njegov savjetnik Marko Miličić“, dodaje izvor portala Radiosarajevo.ba.

Vico Zeljković je sestrić Milorada Dodika, i američku vizu predsjednik NSBiH nije dobio, najvjerovatnije, zbog činjenice da se član Predsjedništva BiH od 2017. godine nalazi pod američkim sankcijama.

“U odbijenici nije navedeno zbog čega Zeljković i Miličić nisu dobili vize za SAD. Ambasada SAD u BiH ne mora ni navesti koji je razlog”, dodao je izvor našeg portala.

Podsjetimo, na zvaničnoj internet stranici američkog Ministarstva finansija još 2017. potvrđeno je da Miloradu Dodiku uvedene sankcije.

Dodikovo ime izlistano je na zvaničnoj internet stranici Ureda za kontrolu imovine stranaca (Office of Foreign Assets Control – OFAC) u dijelu gdje su navedene osobe kojima su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije.

OFAC izdaje listu osoba i organizacija koje predstavljaju prijetnju i kojima se zabranjuje ulaz i poslovanje na američkoj teritoriji.

Sankcije podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD, zamrzavanje imovine u SAD-u, ali i zamrzavanje imovine u svim zemljama koje se pridruže sankcijama.

Otežavajuća okolnost za Vicu Zeljkovića i njegovog savjetnika može biti i činjenica da je posljednjih sedmica novinar i bloger Slobodan Vasković odjavio seriju