Jednomjesečni pritvor osumnjičenima za zločine u Bijeljini

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor za Gorana Sarića i ostalih šest osumnjičenih za ubistvo 22 civila u Bijeljini tokom 1992. godine.

Tužilac Ivan Matešić potvrdio je da je određen pritvor od mjesec dana za Gorana Sarića, bivšeg komandata Specijalne brigade policije RS-a, koji je ranije u dva predmeta oslobođen optužbi za genocid u Srebrenici i zločine u Sarajevu.

Na ročištu održanom pred Sudom BiH određen je i pritvor za Živana Miljanovića, pomoćnika komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina, Stevu Bokarića, pripadnika Službe državne bezbjednosti Bijeljina, Jovicu Petrovića i Mirka Simića, pripadnike Interventnog voda SJB, te Ljubu Markovića i Slavenka Kočevića, pripadnike Specijalnog voda MUP-a RS-a.

Prema njegovim riječima, određivanje pritvora je zatraženo zbog utjecaja na svjedoke i mogućnosti bjekstva osumnjičenih, prenio je Birn.

Sarić i ostali su uhapšeni su jučer, a osumnjičeni za ubistvo 22 osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo sedmero djece i osam žena.

Prema informacijama Birna, oni su osumnjičeni za ubistva porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, koje su odvedene iz svojih kuća u bijeljinskom naselju Bukreš.