Evo sa kojom platom bi bili zadovoljni građani u BiH

Visina plate i dobri međuljudski odnosi najvažniji su faktori za građane BiH prilikom odabira radnog mjesta, pokazalo je zajedničko istraživanje portala iz regiona -MojPosao.ba, MojPosao.net, Infostud.rs, Vrabotuvanje.com.mk, te Deloglasnik.si provedeno za vrijeme trajanja Regionalnog sajma poslova.

Tako su ispitanici iz BiH rekli da bi bili zadovoljni sa platom pd 1.500 KM (783 eura) što je oko 500 KM više od prosječne plate u našoj zemlji.

Najviša očekivanja  u pogledu visine plate u regionu imaju građani Slovenije- preko 1500 eura što je 25% više od stvarne prosječne plate.
Nešto niža očekivanja imaju građani Hrvatske- zadovoljni bi bili sa platom od 1021 eura.

S druge strane, najniža očekivanja su u Makedoniji, 523 eura, što je 12% više od onoga što je prosječna plata u Makedoniji. Ispitanici iz Srbije očekuju 759 eura

Većina zaposlenih u BiH (61%) u idućih godinu dana planira promijeniti posao, a u najvećoj mjeri posao žele mijenjati ispitanici iz Hrvatske (68%), dok u najmanjoj mjeri to žele ispitanici iz Slovenije (40%).

Nešto manje od četvrtine ispitanika (22%) iz BiH boji se da bi mogli ostati bez posla u narednih godinu dana.

Istraživanje je pokazalo još jednu zanimljivost- kada bi birali firmu prema vlasništvu ispitanici iz BiH bi najradije odabrali privatnu firmu u stranom vlasništvu (44%), Makedoniji (42%), Hrvatskoj (33%) dok domaće privatne firme u najvećoj mjeri biraju ispitanici iz Slovenije (29%), piše Buka.