Vučić prkosi zahtjevu američkih kongresmena da mu se zamrzne imovina i zabrani ulazak u SAD: “Molim ih da mi zamrznu imovinu u inostranstvu”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 7. novembra da se ne plaši zamrzavanja imovine i računa u inostranstvu “jer ih nema”.

Vučić je to izjavio nakon primanja treće doze vakcine na Beogradskom sajmu, a povodom pisma grupe američkih kongresmena koji su, prema pisanju pojedinih medija, pozvali predsednika SAD Džozefa Bajdena da razmotri uvođenje izvršne naredbe o blokiranju imovine i obustavljanju ulaska u Sjedinjene Države određenih osoba koje doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu.

U pismu se, između ostalog, navodi da provladini mediji u Srbiji napreduju “u obostrano korisnom odnosu sa vladom”, kao i da su poslovi državnog preduzeća Telekom Srbija “obavijeni velom tajne”.

Takođe se kaže da su izveštaji pokazali da je predsednik Srbije produbio korupciju u zemlji, uključujući i korišćenje krize izazvane Kovidom-19 kao izgovora za prikrivanje državne potrošnje i nabavke zaštitne medicinske opreme i respiratora.

Vučić je ocenio da nabavka respiratora “nije dokaz nikakve korupcije” već njegove borbe za Srbiju.

“To bih ponovio uvek i u budućnosti”, rekao je on.

Prema Vučićevim rečima, tekst pisma izgleda kao da ga je “neko smišljeno pisao protiv Telekoma, a ja sam tu nekako usput”.

“Molim ih da mi zamrznu imovinu u inostranstvu. Meni ne možete da nađete ni jedan, jer ga nemam van zemlje”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

“Pišite rezolucije, pišite deklaracije, pišite šta god hoćete, na kraju mi svi stanemo pred građane Srbije, a oni su ti koji donose konačnu odluku”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je taj zahtev potpisalo nekoliko kongresmena iz Demokratske stranke, te da je on “jednopartijski”, a da će se videti “koliko će kongresmena da potpiše “srpsku” rezoluciju u narednih mesec dana”.

“Da se vidi koliko prijatelja Srbija ima u američkom kongresu”, rekao je Vučić.

Povodom toga što Srbija nije među zemljama pozvanim na onlajn Samit za demokratiju koji organizuje predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, da Vučić je rekao da “svako ima pravo da ocenjuje tuđu demokratiju na način na koji hoće”.

Šta se navodi u pismu?

U pismu, koje su najpre objavili podgoričke Vijesti i regionalni portal N1, sedam kongresmena iz redova Demokrata 5. novembra izrazili su zabrinutost zbog političke situacije u Srbiji i uticaja koje bi takvo stanje moglo da ima na Zapadni Balkan i Evropu.

Grupa kongresmena pozvala je predsednika SAD da razmotri korišćenje Izvršne naredbe 14033 – „Blokiranje imovine i obustavljanje ulaska u Sjedinjene Države određenih osoba koje doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu“, a gde je to, kako se dodaje, prikladno, kako bi se zalagalo za transparentniju i odgovorniju vladu Srbije koja poštuje demokratije, ljudska prava i vladavinu prava.

“Kao što ste rekli tokom posete Beogradu u avgustu 2016. godine, ‘prevashodno je u sopstvenom interesu Sjedinjenih Država da narod Srbije može da raste i prosperira.’ Zato ohrabrujemo vašu administraciju da se angažuje sa predsednikom Vućićem u borbi protiv korupcije i napada na slobodu medija, dve oblasti koje su ključne za prosperitetnu i demokratsku Srbiju i njene aspiracije ka članstvu u EU”, navodi se u pismu.

U njemu se poručuje i da sloboda medija nije samo ključna američka vrednost sadržana u Ustavu SAD, već da je ona važna i za američku spoljnu politiku i za suprotstavljanje autoritarizmu širom sveta.

Kongresmeni su podsetili i na reči Bajdena tokom njegove posete Srbiji 2016. godine: “Narodi su jači kada čuju mnogo glasova”.

“Nažalost, sloboda medija je dostigla novu najnižu tačku u Srbiji”, ocenjuje se u pismu i podseća na izveštaj međunarodne organizacije Reporteri bez granica u kojem se navodi da je Srbija zemlja u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i provladinih medija.

“Takođe je jasno da provladini mediji napreduju i da su u obostrano korisnom odnosu sa vladom”, dodaje se u pismu.

Kongresmeni su kao primer naveli istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) iz 2016. godine u kojem se navodi da je privatna televizija Pink dobila najmanje sedam miliona evra državnih kredita u periodu od 2014. do 2016.

“Sledeće godine, kada se (lider vladajuće Srpske napredne stranke) Aleksandar Vučić kandidovao za predsednika, RTV Pink je njegovoj kampanji obezbedio znatno više vremena nego svim njegovim konkurentima zajedno”, naveli su kongresmeni.

U pismu se ocenjuje i da su poslovi državnog preduzeća Telekom Srbija “obavijeni velom tajne”, te da dogovori ili aranžmani između vlade i medija, kako se navodi, “štete demokratskim normama, ućutkuju kritičare i osnažuje korumpirane pojedince”.

“Ohrabrujemo vašu administraciju da radi sa predsednikom Vučićem i drugima kako bi omogućila svim medijskim izvorima da prosperiraju i da izveštavaju pravično i nepristrasno”, navodi se u pismu upućenom predsedniku SAD.

U njemu se američka administracija poziva i na nastavak angažmana sa Vladom Srbije u iskorenjivanju korupcije.

Vlada SAD je, kako su ocenili kongresmeni, dugo bila globalni lider u podršci naporima za borbu protiv korupcije u vladi, postavljanjem visokih standarda u poslovanju. “I drago nam je što će borba protiv korupcije biti jedan od fokusa predstojećeg Samita demokratije”, dodali su.

“Naše politike i temeljni zahtevi doveli su do povećanja privrednog rasta i poverenja u američku ekonomiju. Nažalost, po građane Srbije, izveštaji su pokazali da je predsednik Vučić produbio korupciju u Srbiji, uključujući i korišćenje krize izazvane Kovidom-19 kao izgovora za prikrivanje državne potrošnje i nabavke zaštitne medicinske opreme i respiratora. Predsednik Vučić je otišao toliko daleko da je na Radio-televiziji Srbije rekao da je, dok je celi svet bio u potrazi za respiratorima, Srbija te aparate nabavlja ‘polulegalno’”, navodi se u pismu.

Vučić je u martu 2020. godine na RTS izjavio da su novi poručeni respiratori plaćeni avansno “na polu-crno”, te da neće reći odakle “pa makar me streljali”.

Kongresmeni su ocenili i da bi američka administracija trebalo da hitno preduzme mere na suprotstavljanju postojećoj korupciji i daljim napadima na slobodu medija u Srbiji. Takođe su podsetili i da Srbija planira da na proleće organizuje predsedničke i parlamentarne izbore.

Američka administracija se poziva da Srbiju drži odgovornom na najvišem nivou kada su u pitanju standardi slobodnih i fer izbora, uključujući period predizborne kampanje i samog prebrojavanja glasova.

“Tokom Vaše posete Beogradu 2016. govorili ste o budućnosti Srbije koja daje nadu toj državi i srpskom narodu. Nažalost, da bismo došli do te optimističnije budućnosti, verujemo da su dalje diplomatske akcije od Sjedinjenih Država, a posebno od naših evropskih saveznika i partnera, ključne u postizanju toga da Srbija bude efikasna u sprovođenju demokratskih reformi. Time će moći da unaprede odnose sa svim državama Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo”, zaključuje se u pismu.

Pismo su potpisali kongresmeni Raža Krišnamorti (Raja Krishnamoorthi), Riči Tores (Ritchie Torres), Dejvid N. Sisilin (David N. Cicilline), Jan Šakovski (Jan Schakowsky), Džejms P. Mekgavern (James P. McGovern), Majk Kvigli (Mike Quigley) i Džim Kosta (Jim Costa).