Veliki potrošači električne energije prozreli igru rudarskih sindikata i rukovodstva Elektroprivrede: Neka EPBiH probleme sa rudarima rješava iz dobiti, a ne preko naših leđa

Predstavnici deset najvećih potrošača električne energije u Federaciji BiH iz privatnog sektora kapitala sastaće se ove sedmice u Zenici. Razgovaraće o aktuelnoj situaciji vezanoj za najavljeno enormno povećanje cijena električne energije, o ugroženom poslovanju te o tome kako će se ponašati i šta poduzeti u narednom periodu. Domaćin sastanka koji će organizovati Udruženje poslodavaca FBiH, saznaje Oslobođenje, trebao bi biti ArcelorMittal Zenica, koji je i najveći potrošač struje u državi.

Ako ne budu imali sluha u EPBiH, bojim se da će neke od firmi zatvoriti pogone, a radnike poslati kući, kaže Meškić

Osim predstavnika AMZ-a, sastanku bi trebali prisustvovati predstavnici firmi: Heidelberg Kakanj, Soda Lukavac, Natron Hayat Maglaj, Feal Široki Brijeg, Prevent grupacija, Pobjeda Tešanj, Man Humel Tešanj, GIKIL Lukavac i TMB Travnik. Ali, ova lista nije konačna. Moguće je da budu pozvani predstavnici i drugih kompanija iz privatnog sektora u FBiH, kojima je ugroženo poslovanje zbog najavljenog enormnog povećanja cijena električne energije. A pretpostavlja se da će ono biti od 100 do 200 posto u odnosu na trenutnu cijenu struje za velike potrošače.

– Kako je AMZ najveći potrošač električne energije u Federaciji BiH, zabrinuti su zato što EPBiH misli primijeniti standarde sa Budimpeštanske berze. Oni moraju potpisati novi ugovor sa EPBiH do kraja godine. Ponuđen im je ranije ugovor po kojem bi cijena bila veća za 125 posto u odnosu na ovu godinu. Postoji opasnost da cijena bude veća i od te ponuđene. Sada je na Budimpeštanskoj berzi cijena 200 posto veća u odnosu na isti period 2020, a EPBiH koriguje cijene prema njima. To bi značilo ključ u bravu za gotovo sve kompanije koje su veći potrošači, izjavio je Ibrahim Meškić iz Grupacije poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona.

Dodao je da će se razgovarati o potezima koje će poduzeti u deset najvećih potrošača struje u FBiH iz privatnog sektora, a svi su članovi UPFBiH koji zapošljavaju više od 10.000 radnika u metalskoj, drvoprerađivačkoj i drugim industrijama. Meškić se pribojava da bi, ako ne budu imali sluha u JP EPBiH, neke od firmi (vlasnici najvećih potrošača struje u FBiH su stranci, op. a.) mogle zatvoriti pogone, a radnike poslati kući.

– Iz razgovora sa predstavnicima velikih kompanija bilo bi prihvatljivo rješenje povećanje cijene električne energije do 20 posto. Povećanje koje bi bilo veće od toga bi ugrozilo poslovanje kompanija. Zbog ove situacije oko rudara bojim se da će EPBiH sve nastale troškove prevaliti preko leđa potrošača. Svoju dobit koju su imali za prvih šest mjeseci od 47 miliona KM neće dirati. Elektroprivreda ima rezervi, mogla bi odgovoriti u svom sistemu rudarima i ne svaljivati eventualne gubitke na potrošače, istakao je Meškić.