Ugostitelji u TK prihvataju da u objekte puštaju samo vakcinisane, ali ne prihvataju zatvaranje lokala prije 23 sata

Zbog pogoršane epidemiološke situacije na području Tuzlanskog kantona u proteklih nekoliko dana Krizni štab i Vlada TK-a usvojili su nove mjere zabrane kojima su obuhvatili ugostiteljski sektor.

Naime, njihovo radno vrijeme skratili su sa 23 na 21 sat. Istog dana ugostitelji su negodovali, te su održali i kratke mirne proteste ispred zgrade Vlade tražeći, kako kažu, svoja prava. tim povodom danas su održali i sastanak sa Kriznim štabom gdje su iznijeli svoje zaključke i kazali zbog čega takve mjere zaista ne idu njima u prilog.

“Ono što znam jeste da je dogovor da će se pokušati naći neki adekvatan način da nam se izađe u susret i povede računa o mjeri koja je donesena. To je još uvijek u toku, tako da vam ne mogu dati jasne informacije šta su zaključci. Cijeli dan se na tome radi, razgovara direkto i sa samim članovima Kriznog štaba, ali i sa Vladom Tuzlanskog kantona. Ono ispod čega mi nismo mogli da idemo jeste apsolutno vraćanje radnog vremena na 23 sata”, istakla je Jasmina Numanović Stjepanović, vlasnica ugostiteljskog objekta.

Kako kažu ugostitelji, oni se apsolutno ne protive novim mjerama zabrane jer razumiju da je složena epidemiološka situacija na području TK-a, ali ne vide razlog zašto upravo ta dva sata mogu doprinijeti poboljšanju. Ono što su nam kazali jeste da su oni spremni na druge mjere poput postavljanja punktova ispred ugostiteljskih objekata, te da samo u svoje objekte puštaju vakcinisane radnike, ali zaista ukoliko se ovakve mjere nastave kažu nam da će biti primorani otpustiti svoje radnike jer u suprotnom neće imati novva da isplate plate.

Probali smo kontaktirati Krizni štab da vidimo da li su došli do nekih novih zaključaka i da li će biti promjene kada su u pitanju mjere, no nismo dobili odgovor, ali kako samo nezvanično saznali Vlada bi trebala zasjedati narednih dana kada će saopštiti svoju odluku.