Rusi u panici: NATO sve više prisutan na istoku Evrope, sljedeći na redu je Balkan

Russian President Vladimir Putin stands in front of the map of Russia and Commonwealth of Independent States between working meetings at his residence Novo-Ogaryovo just outside Moscow, August 11, 2006. REUTERS/ITAR-TASS/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE (RUSSIA) - RTR1GAL3

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije objavilo je danas dokument koji predstavlja kontraargumentaciju publikaciji NATO saveza, koja se tiče odnosa između NATO saveza i Ruske Federacije.

Dokument koji govori o “mitovima o odnosima Rusije i Alijanse” razmatra brojne teme uključujući i (ne)zainteresovanost Rusije za dijalog s NATO-om, kao i ulogu Rusije u destabilizaciji euroatlantskog područja.

Između ostalog, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je objavilo kako je Rusija zainteresovana za sigurnost cjele Evrope, ali da Washington uz prešutni pristanak ostalih NATO članica uništava dobro razvijene pravne mehanizme.

“Primjer za to jeste Ugovor o nuklearnim snagama srednjeg dometa. Nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz ugovora u augustu 2019. godine testirale su raketu klase koja je ranije bila zabranjena sporazumom. Osim toga, Sjedinjene Američke Države aktivno rade na istraživanju, razvoju i testiranju širokog spektra raketnih sistema srednjeg i manjeg dometa te istovremeno daju izjave o raspoređivanju američke vojske u Evropi”, navode iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

U opsežnoj analizi Rusija se osvrnula i na širenje NATO saveza na istočnoevropske zemlje, ali i zemlje Balkana.

“U istočnoevropskim državama NATO saveza grade se poligoni i objekti za skladištenje teške vojne opreme. Pružaju se mogućnosti za strano vojno prisustvo na teritoriji ovih država, što je u konačnici čin koji je na ivici kršenja Osnivačkog akta NATO-a i relacija s Rusijom iz 1997. godine”, navodi se.

Ističu kako je naredni cilj NATO saveza širenje na Balkan.

“Više od 200 američkih i NATO objekata nalazi se u Evropi, naročito u zemljama istočne i srednje Evrope, baltičkim državama i crnomorskoj regiji. Sljedeće na redu su balkanske zemlje. Istovremeno, NATO uskraćuje Rusiji pravo da preduzme akcije u cilju osiguranja nacionalne sigurnosti čak i na sopstvenoj teritoriji. Sve to ne može, a da ne izaziva našu zabrinutost i neminovno povlači s naše strane odbrambene odgovore”, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije.

Na kraju, iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije osvrnuli su se i na situaciju u Ukrajini te su naveli kako su ruske aktivnosti isključivo defanzivne prirode.

“Gotovo svake sedmice naši alati za praćenje prate više od 50 izviđačkih aviona i dronova koji krstare duž naših granica. NATO nas ciljano testira slanjem ratnih brodova i aviona u područja koja se nalaze u neposrednoj blizini naših granica, primoravajući Rusiju da reaguje. Ipak, naš odgovor je adekvatan, proporcionalan i uzdržan”, zaključili su.