Putinov brkati lutak na konopcu najavljuje najgore: Ako se kriza sa migrantima pogorša, rat je neizbježan

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko rekao je da njegova zemlja ne traži sukob sa Poljskom, ali i da želi sa evropske sile rade sa Minskom kako bi se riješila migrantska kriza duž granice Bjelorusije i Poljske, dodajući da je, ako se kriza pogorša „previše, rat neizbježan“.

Bjeloruska državna novinska agencija Belta citirala je u ponedjeljak riječi Lukašenka, koji je rekao da ne želi da situacija eskalira, nakon sedmica tenzija na granici, gdje poljske snage sprječavaju migrante i izbjeglice da uđu na tlo Evropske unije.

„Želimo pokazati svakom Poljaku da nismo varvari, da ne želimo konfrontaciju. To nam ne treba. Shvatamo da je, ukoliko odemo predaleko, rat neizbježan“, rekao je bjeloruski predsjednik.

„A to bi bila katastrofa. Savršeno to shvatamo. Ne želimo nikakvo zaoštravanje“, dodao je.

Poljska i njeni zapadni saveznici optužili su Minsk za poticanje migracijske krize.

Njemačka odbila primiti 2.000 migranata

Tvrde da Bjelorusija privlači hiljade ljudi, većinom sa Bliskog istoka, u tu zemlju i onda ih pokušava ubaciti u Evropsku uniju preko Poljske, Litvanije i Latvije, u odgovoru na sankcije koje je blok nametnuo Lukašenkovoj vladi zbog navoda o kršenju ljudskih prava nakon spornih izbora iz avgusta 2020., na kojima je dobio šesti mandat.

Lukašenko odbija te navode i tvrdi da njegova vlada ne može pomoći rješavanju problema dok se ne ukinu sankcije EU-a.

Prošle sedmice, Lukašenko je ponudio plan, prema kojem bi Njemačka preuzela 2.000 migranata i izbjeglica koje su sada u Bjelorusiji, dok bi ostalih 5.000 bilo vraćeno u svoje zemlje.

No, prijedlog su odbili i Njemačka i Evropska komisija.

„Ideja da Njemačka bude humanitarni koridor za 2.000 migranata nije solucija koja je prihvatljiva Njemačkoj ili Evropskoj uniji“, rekao je glasnogovornik njemačke vlade u ponedjeljak.