Protest u Beogradu: Kordon policije blokirao prilaz muralu Ratka Mladića, Vulin kaže – očuvan red

Nakon što su se okupili ispred Doma sindikata, aktivisti, građani, predstavnici NVO ali i opozicionih političkih stranaka, koji su došli da podrže aktivistkinju i nekadašnju poslanicu Aidu Ćorović, krenuli su u protestnu šetnju ka muralu Ratka Mladića koji se nalazi na uglu Njegoševe ulice i Alekse Nenadovića, ali ih je blokirao kordon policije, javlja reporterka N1. Pojavila se i jedna desničarska grupa, javlja reporter N1 koji dodaje da su skandirali “Ratko Mladić”. Nedaleko od mesta dešavanja pojavio se i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji nije želeo da daje izjave za medije, samo je kratko prokomentarisao: “Sačuvan je javni red i mir, slobodno se krećite gradom”.

Aktivisti su se kretali bez blokade saobraćaja, trotoarom. Krenuli su kada su im se priključile ranije danas privedene aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović. One su puštene iz PU Vračar nešto pre 19h.

Nakon što je jedan od organizatora održao govor i nakon što su se aktivisti pripremali da napuste taj deo, pojavila se grupa desničara koja je skandirala mladiću. Aktivisti su im u verbalnom prepucavanju uzvratili sa „fašisti“. Kako javlja reporter N1, aktivisti navode da će se i dalje okupljati dok mural ne bude prekrečen. Oni navode da nemaju nameru da probijaju kordone i rade slične stvari.

U blizini se pojavio i ministar Vulin koji je kratko za N1 rekao da je održan red i mir.

Nešto iza 21.30 polako su počeli da se razilaze.

Aktivistkinja Aida Ćorović koja je ranije danas privedena jer je jajima gađala mural Ratku Mladiću za Dnevnik N1 je rekla: „Ova bruka večeras je lice režima Aleksandra Vučića i greh na njegovu dušu. Mogao je da se vidi strah tih policajca, mi smo taoci jednog nenormalnog bolesnog režima“.

Ćorovićeva je navela da joj se policajci uopšte nisu predstavili, već su samo počeli da je vuku i da je mislila da se radi o navijačima koji će je odvući negde i pretući.

„Ne želimo da živimo u ovakvom društvu, u kom je svaki oblik bestijalnosti, sociopatologije i fašizma i nasilja upodobljen, gde su obični građani žrtve politika. Na kraju se mi tučemo, građani, zbog političara, zbog njihovih interesa i patoloških poriva koje imaju, a sada se baš namestilo da ih sve ispolje“, rekao je Marko Oljača, aktivista, dok su se okupljali.

Želimo da  iskažemo svoj protest ne samo ovim večerašnjim događajima, već opštim trendovima u društvu, naveo je za Dnevnik N1.

Na konstataciju da je policija zabranila okupljanje kod murala, Oljača kaže da po zakonu građani Srbije imaju pravo na spontana okupljanja, da su javni skupovi Ustavom zagarantovano  pravo i da ne idu tamo da bi se tukli i pravili nered.

Aktivisti su ispisali na papiru „mural mora pasti“.

Reporterka N1 prethodno je javila da na skupu ima i pripadnika policije u civilu, da je videla jedan policijski kombi kod Doma sindikata, ali i, uz građane i aktiviste, i opozicione političare, predstavnike Skupštine slobodne Srbije, DS,  Nove stranke…