Masline usporavaju starenje i čuvaju srce

 

Masline potiču sa istočnog dela Sredozemnog mora, ali su sada rasprostranjene na cijelom Mediteranu, kao i drugim zemljama i kontinentima.

Drvo masline je kvrgavo i vijugavo. Može doseći visinu od l2 metara. Listovi su sivozeleni, sa unutrašnje strane dlakavi. Cvjetovi su žućkasto beli i mirisni.

Ovi mali zeleni plodovi riznica su vitamina, minerala, makro i mikroelemenata koji su važni i za zdravlje kostiju i za sjaj kože. Ovo su 4 glavne prednosti redovnog unosa maslina:

Usporavaju starenje

Masline imaju moćna antioksidativna svojstva. Bogate su vitaminima A i E, koji štite tijelo od oštećenja slobodnim radikalima, sprečavajući oksidativne procese. Oksidacija ne samo da može izazvati razvoj hroničnih bolesti, već i značajno ubrzati proces starenja. Antioksidativna vrednost maslina povećava se visokim sadržajem luteina i polifenola.

Čuvaju zdravlje srca

Redovno konzumiranje maslina osigurava prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Zbog visokog sadržaja oleinske kiseline, u stanju su da podstaknu proizvodnju „dobrog“ holesterola i blokiraju „loš“. Pored toga, masline su bogate prirodnim mineralima koji jačaju srčani mišić i vaskularne zidove, štiteći ih od oksidacije i kalcifikacije

Jačaju kosti

Još jedna važna osobina maslina je da one značajno poboljšavaju zdravlje kostiju i sprečavaju razvoj osteoporoze. Ovu bolest karakterišu starosne promjene u strukturi koštanog tkiva, uslijed čega ona postaje krhka. Takve promjene počinju da se dešavaju u tijelu nakon 25 godina, pa prevenciju treba započeti što je ranije moguće.

Pomažu u mršavljenju

Iako su prilično kalorične, masline mogu pomoći u efikasnom smanjenju težine. Sadrže mononezasićene masne kiseline – „zdrave“ masti. Brojne studije su potvrdile da redovna konzumacija nezasićenih (sa potpunim ili bar djelomičnim uklanjanjem zasićenih) masnih kiselina dovodi do zdravog gubitka kilograma i normalizacije mnogih procesa u tijelu. Pored toga, masline su izvor triglicerida srednjeg lanca. To su lipidna jedinjenja koja tijelo lako razgrađuje i blagotvorno deluju na metabolizam. Zbog svoje visoko svarljive i asimilabilne strukture, telo koristi MCT kao gorivo, umjesto da ih skladišti u tjelesnoj masti.

 

 

 

 

 

 

Stilmagazin