Hrvatski ministar odbrane Banožić: Milanović je psihijatrijski slučaj, vrijeme je za opoziv

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić poručio je u utorak da je vrijeme za opoziv predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića nakon što su se u Vukovaru, preko medija, još jednom sukobili oko vojske te njihovih ovlasti i odluka.

Ustvrdivši da je Milanović “psihijatrijski slučaj”, Banožić je novinarima na pitanje je li vrijeme za njegov opoziv odgovorio: “Naravno da je. Odavno je bio, ali kad pogledate njegovo ponašanje, biste li vi zaključili nešto drugo osim ovog što sam ja rekao”.

Pritom nije želio odgovoriti na pitanje hoće li HDZ pokrenuti postupak opoziva predsjednika Republike Hrvatske.

Banožić i Milanović jutros su sudjelovali na obilježavanju 30. godišnjice slamanja obrane naselja Lužac, a Banožić je ustvrdio kako je izbjegavao danas davati izjavu o sukobu s Milanovićem jer smatra kako nije mjesto niti vrijeme za to.

“Međutim, Milanović je, ne poštujući žrtvu Vukovara, učinio ovdje performans, koji je samo jedan u nizu blaćenja mene, HDZ-a i cijelog sustava obrane, uvlačeći nas u sitne politikantske igre”, rekao je.

Nakon polaganja vijenaca bila je misa, ja sam sa svojim članovima tima otišao na misu zadušnicu, a oni su otišli na kavu, dogovarati sitna strančarenja i buduću politiku, kazao je Banožić komentirajući odlazak na kavu Milanovića s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Dodao je kako to najbolje potvrđuje to što Milanović radi kao predsjednik – ne bavi se državom i zakonima, već “sitnim strančarenjem s nekim polupolitičarima ne bi li tako vlast i sebe pokušao oživjeti”.

Poručio je kako se Milanović koristi “jezikom uličara” i radi međunarodnu štetu Hrvatskoj.

“To je čovjek bez karaktera. Nazivati nekoga pogrdnim riječima, lažljivcem, opuškom, da će on nekoga umiroviti, nabolje govori u kojoj je on psihičkoj fazi”, rekao je Banožić.

“Milanović je bio najlošiji premijer, sada je najlošiji predsjednik, a pokušava se držati iznad svih. Izvrće zakon kako njemu odgovara, to nije čovjek koji treba predstavljati Hrvate u svijetu. Sram ga može biti za sve što je izrekao danas”, poručio je Banožić.

Milanović uvodi politiku u vojsku, to sada radi preko načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja, ustvrdio je Banožić referirajući se na sukob u Požegi kada mu je bilo zabranjeno obratiti se okupljenima u vojarni.

“Znate li koliko su puta generali dobivali zabranu da polažu vijenac sa mnom? Generali su dobivali zabranu da polažu vijenac s ministrom obrane. Pa što je to nego jadna politika jednog iskompleksiranog čovjeka”, ogorčen je Banožić.

Banožić je također rekao kako dobiva hrpu uvreda da je lažov pa će objaviti dokumente iz kojih će se vidjeti Milanovićevo nepoštivanje Zakona o obrani.