Da ne zaboravimo: Vučić je 2007. godine išao po Bulevaru Zorana Đinđića i lijepio ime Ratka Mladića

Današnje uništavanje murala ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu je jako pozitivno i važno zato što pokazuje da građani Beograda neće više da skreću pogled i okreću glavu od toga šta se nalazi na zidovima grada, ističe Staša Zajović iz organizacije “Žene u crnom” iz Beograda.

– Naravno da je to sve podstaknuto aktivističkim inicijativama, ali je bitno što se taj krug onih koji osjećaju stid i sramotu zbog takvog izgleda grada i simbola koji podsjećaju na najgore fašističke zločine tokom 20. vijeka. Nekako, počinju postajati svjesniji užasa u kojem živimo i režima koji proizvodi ovakvu vrstu nasilja, pojasnila je Zajović.

Vlasti su čuvale mural ratnog zločinca. Ministar unutrašnjih poslova je čak i položio cvijeće. Ipak, zvaničnici Srbije često govore o pomirenju. To je samo nastavak onoga što je Vučić radio.

– Aleksandar Vučić u svojstvu generalnog sekretara Srpske radikalne stranke koja je njegovo izvorište i duhovna vertikala, išao je tako po Bulevaru Zorana Đinđića 2007. godine i prelijepljivao je ime bulevara imenom Ratka Mladića. On hoće ovim da kaže da je Mladić njegov vječni junak i da se on nikada neće promijeniti, ali sada nisu baš okolnosti takve da se on može razmetati takvim vrstama ljubavi. To onda delegira nekome drugom, onima koji su mu najlojalniji i onima koji su ozloglašeni, poznati ratni huškački, poput Aleksandra Vulina. Zamislite tu sramotu da ministar unutrašnjih poslova čuva mural od građana i da ga čuva od krečenja, istakla je.

Treba istaći da je zaista trebalo mnogo hrabrosti da se polije bojom mural i da se uništi. Hrabre žene su čak pokušale i da ga gađaju jajima. Zajović ističe da Srbija ima mnogo takvih ljudi, ali su oni anonimni i nevidljivi. Veoma je snažna takva mreža u Srbiji.