Da li laktaški diktator ima sposobnost dobre procjene, ili samo blefira: Dodik prkosi Americi i Evropi jer se uzda u Putina i Xi Jinpinga

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i čelnik SNSD-a, otkrio je neke od svjetskih lidera od kojih očekuje pomoć ukoliko bude problema sa Zapadom. Dvojica od kojih kako kaže u razgovoru za The Guardian su ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping. Dodik preko britanskog medija šalje i poruku Londonu, Washingtonu, Berlinu i Briselu da ga neće zaustaviti.

“Kad odem kod Putina nema zahtjeva. On samo kaže, ‘u čemu ja mogu pomoći?’. Šta god da sam razgovarao sa njim, nikada nisam bio prevaren. Ne znam na čemu drugom da zasnivam poverenje, ako ne na tome. Za Xi Jinpinga, on također kaže: ‘Ako postoji nešto u čemu mogu pomoći, tu sam’”, kazao je Dodik za The Guardian.

The Guardian u tekstu navodi da je Dodik posljednjih sedmica naširoko osuđivan zbog njegove namjere da srpski dio Bosne i Hercegovine povuče iz državnih institucija, poput poreske uprave, pravosuđa, obavještajne službe, pa čak i nacionalne vojske, kako bi se stvorile srpske snage. Prijedlog je u izvještaju UN-u opisan kao „otcjepljenje“ i rizik za Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. godine, kojim je okončan građanski rat nakon raspada Jugoslavije. Rat je koštao oko 100.000 života.

“Sva s**nja ovdje su napravila četiri neizabrana stranca. Visoki predstavnici i tri sudije, stranci, u ustavnom sudu. Oni djeluju kao koordinirani zločinački poduhvat protiv ustavnog uređenja”, kazao je Dodik.

Nedavno je Gabrijelu Escobaru, zamjeniku pomoćnika američkog sekretara, podsjeća britanski dnevnik rekao da ga “nije briga” za njegovu prijetnju daljnjim djelovanjem. Ni prijedlozi iz Njemačke o finansijskim sankcijama ga ne bi odvratili.

„Nisam ravnodušan, ali nisam izabran da budem kukavica“, rekao je Dodik.

Dodik je kazao kako će se i dugo očekivana posebna sjednica NSRS-a desiti 10. decembra te da ima viziju koja bi mogla izgledati slično onome kako danas izgleda Belgija. Čak je iznio i tri različita prijedloga kako to postići.

“Prvi bi, kako je rekao, bio smanjenje trenutne nacionalne vojske za polovinu. Ako to ne želite, onda nećemo imati drugog izbora nego da usvojimo, u skladu sa Ustavom BiH, formiranje vojske Republike Srpske, ili proglasimo Republiku Srpsku demilitarizovanom republikom. Dakle, tri opcije”, rekao je Dodik za”The Guardian”.