Ako ne želiš da riješiš problem – formiraj radnu grupu: Novalić i Džinić upravo su to uradili – formirali radnu grupu za problem rudara!?

U Vladi FBiH rano jutros okončan je hitno sazvani sastanak o problematici rudnika i zahtjevima rudara.

Kako je rečeno na press konferenciji formiran je pregovarački tim za razgovore sa rudarima i njihovim predstavnicima.

“Večeras sam sazvao sastanak sa članovima Vlade, sindikata, direktora Elektroprivrede i upravni odbor i pozvali smo sindikat rudara. Želio sam čuti šta je tačan problem i nažalost nisam dobio odgovor i u tom smislu smo formirali pregovaračku skupinu koja treba sa sindikatima rudnika odlučiti šta je problem”, rekao je Fadil Novalić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je potvrdio da je formirana radna grupa.

“Mi smo iznijeli zahtjeve koji su došli od sindikata. Izanalizirali smo svaki od ovih osam zahtjeva i zadužit ćemo radnu grupu da uđe u pregovore. Danas sam nekoliko puta zamolio predstavnike sindikata da pregovaramo, ali su rekli ne. Ponovo pozivam sve sindikate da se odazovu, da sjednemo i razgovaramo. Neki od zahtjeva su logični i prihvatit ćemo ih, neki ne i treba razgovor. Nemoguće je smijeniti svih sedam direktora, doveli bismo sve u kolaps”, rekao je Džindić.

Dodao je da se u problem ne smije dovesti snabdijevanje električne energije za FBiH.

“Do sada smo nekoliko puta pravili sporazume i jedan od tih je u ovim dokumentima. Neke stvari smo ispunili, neke nismo. Neke stvari su se u rudnicima pogoršale, ali treba dalje pregovarati”, dodao je Džindić.

On je rekao da su tačka broj dva, četiri, pet, osam zahtjeva prihvatljivi odmah.

“Zahtjev za smjenu direktora rudnika su neprihvatljivi i tu se treba razgovarati. Zadnja dva oglasa za prijem direktora nije se niko prijavio. Iz ostalih tačaka će doći možda neka druga rješenja”, kazao je Džindić.