Poskupljenja u BiH: Pileći file “kao teletina”, ugostitelji prave manje porcije

Kraj godine sa sobom donosi poskupljenja. Cijene već podižu pekari, a istovremeno rastu cijene energenata i životnih namirnica. Od januara će po svemu sudeći porasti i cijene cigareta, zbog porasta akcize za osam feniga. Mogu li građani preživjeti?

Najobičniji, bijeli hljeb od 600 grama od juče je skuplji za 10 feninga. A već danas svi koji su ga kupili platili su 1,6 KM, umjesto dojučerašnjih 1,5.

“Imamo najave drugih pekara da će povećavati cijene proizvoda. Dio pekara je već poskupio proizvode, poskupljenja su između 10 i 20 feninga, a zavisiće od tipa, koliko imamo brašna i drugih sirovina”, ističe Nemanja Trivić, Krajina Klas.

A cijene sirovina drastično su porasle, kako pekarima, tako i građanima koji pored hljeba, moraju još nešto pojesti i popiti. Ukoliko se odluče za odlazak u restoran postoji mogućnost da će platiti i duplo više u odnosu na period prije pandemije.

“Pileći file koji je bio šest, sedam maraka sada je deset. Kažu, ko teletina. Sve ostalo, ulja, masnoće, puter, brašno. Cijene povrća i voća često variraju, sada imamo paradajz 3-3,5 KM”, kaže Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH.