Protest penzionera u Tuzli: Kako preživjeti sa 380 KM?

Gradska organizacija Stranke penzionera/umirovljenika ponovo je u Tuzli na Trgu slobode organizovala okupljanje građana, prvenstveno penzionera, koji traže bolji status u bh. društvu. Pridružili su im se i penzioneri iz Cazina. Uputili su nekoliko zahtjeva.

Vehid Jahić, predsjednik GO Stranke penzionera kazao je da, ukoliko penzioneri u drugim gradovima ne shvate da se moraju boriti, neće ništa riješiti.

“Mi smo na prošlim protestima podnijeli jedan zahtjev – tražimo prosječne penzije od 52 posto od prosječne plate. Vlast ništa ne odgovara. Ovaj put idemo dalje. Osim što smo tražili povećanje penzija, tražimo da se mijenjaju neljudski nemoralni zakoni o povlasticima raznih kategorija vlasti. Tražimo ukidanje paušala profesionalnim poslanicima i ukidanje ‘bijelog hljeba’. Paušali i ‘bijeli hljeb’ su ozakonjena pljačka građana. Zakon koji nije moralan je zakon tiranije”, rekao je Jahić.

Naveo je kako novca ima i parlamenti trebaju krenuti konačno u reformu.

Na pitanje kako žive, jedna od penzionerki je kazala teško.

“Što moramo platiti platimo, što ne moramo ne platimo. Struja, voda, smeće, a 380 KM penzija. Teško. Da nemam bašte ne znam kako bih izdržala. Dok mogu još da posijem. Kada ne budem mogla bit će teško. Imam 72 godine”, navela je Munira.