Prehrambene navike koje ubijaju naš imunitet

Donosimo vam spisak najgorih prehrambenih navika koje mogu uticati na smanjenje imuniteta kod ljudi, koje je posebno opasno u vrijeme virusa i gripa.

Nedostatak vitamina D
Vitamin D jedan je od najvažnijih nutrijenata koji podupiru zdrav imunološki sistem. Zbog svojih protivupalnih svojstava za koja je poznato da poboljšavaju funkciju imunoloških ćelija. Ako radite od kuće i ne izlazite na sunčevu svjetlost onoliko koliko želite, ili ako ste trenutno usred kišne sezone, možda biste trebali razmisliti o unosu vitamina D iz dodatka ishrani u cilju jačanja imuniteta.

Nedovoljan unos voća i povrća
Potrebna nam je dobra količina voća i povrća u ishrani kako bismo podržali naš imunološki sistem. Voće i povrće sadrži velike količine vitamina, minerala i antioksidansa, a te ćelije su bitne za jačanje vašeg imunološkog sistema i borbu protiv infekcija.

Pretjerana konzumacija alkohola
Konzumacija previše alkohola može imati negativan učinak na naš imunitet. Alkohol može potisnuti imunološki odgovor tela na infekciju jer uz konzumaciju alkohola tijelu može biti potrebno više vremena da prepozna i odgovori na infekciju u razvoju.

Pretjeran unos soli
Odrasli bi trebalo da konzumiraju oko 2300 miligrama ili manje natrijuma dnevno. Prekomerna konzumacija natrijuma može imati trajan uticaj na zdravlje.

Pretjeran unos šećera
Previše šećera u našoj ishrani s vremenom može oslabiti naš imunitet. Studije su povezale redovan unos hrane bogate šećerom sa oslabljenom imunološkom funkcijom, a to je zato što na bijela krvna zrnca, koja su ćelije uključene u borbu protiv infekcije, negativno utiče prekomerna konzumacija šećera.