Ćudić: Američka administracija bi se trebala ograditi od Palmera jer je duboko kompromitovan

Članica Naše stranke i zastupnica u Parlamentu Federacije BiH Sabina Ćudić kazala je da je angažman Matthewa Palmera duboko kompromitovan i da bi se administracija Sjedinjenih Američkih Država trebala ograditi od njega.

Ćudić se na svom Facebook profilu prisjetila neprijatnog sastanka s Palmerom 2019. godine u Washingtonu, kada je upozorila Palmera da bi razmjena teritorija između Kosova i Srbije bila katastrofalna za Bosnu i Hercegovinu i cijeli Balkan, za što se on otvoreno zalagao.

“S gospodinom Palmerom sam se susrela u Washingtonu u aprilu 2019. godine, uvečer, na prijemu nakon panela na kojem sam bila govornica zajedno s gradonačelnikom Prištine Shpendom Ahmetijem, tada članom pregovaračkog tima Kosova. Naš razgovor je već nakon nekoliko minuta postao neprijatan, kada sam ga direktno pitala da li je svjestan implikacija njegove podrške (potencijalno i autorstva) ideje razmjene teritorije između Kosova i Srbije”, kazala je Ćudić.

Dodala je da joj je ranije tog dana službenik Ambasade Srbije u Washingtonu rekao da je dogovor postignut te da se traži povoljan momenat da se sporazum prikaže kao historijski.

“U razgovoru s gospodinom Palmerom nam se pridružila Vlora Citaku, u tom momentu ambasadorica Kosova u Washingtonu. Svjedočeći eskalaciji neslaganja sa Palmerom, u njegovu odbranu – nervozno me je pitala zašto se miješam u dogovor koji trebaju postići Kosovo i Srbija? Odgovorila sam joj da su katastrofalne implikacije takvog dogovora po Bosnu i Hercegovinu neupitne, ali i za čitav Balkan”, rekla je Ćudić.

Napomenula je da je plan razmjene teritorije između Srbije i Kosova zaustavila kosovska opozicija 2019. godine nadnaravnim angažmanom u Evropskoj uniji i Senatu SAD-a.

S tim u vezi Ćudić je istakla da bi se Palmer prije nego se sastane s bilo kim u BiH morao oglasiti o svom dopisu koji je procurio, a koji tretira ciljeve prethodne, ali i naredne posjete BiH, iz kojeg se jasno vidi da ne planira vršiti bilo kakav pritisak na najdestruktivnije snage.

“Dapače, oni su njegovi primarni sagovornici. Američka administracija bi se morala ograditi od gospodina Palmera – čiji je angažman, kako sada to i dokumenti dokazuju – duboko kompromitovan”, naglašava Ćudić.

Istakla je da je sutra u Kongresu posebno saslušanje o američkom angažmanu na Balkanu i prilika da se problematizira američka pozicija u vezi s mogućim sankcijama za Dodika, Izbornim zakonom, odnosima s OHR-om i opredijeljenosti SAD-a za teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

“Iznošenje ove vrste informacija s razlogom nije ustaljena praksa i nije vrsta senzacionalizma koji podržavam. Ali, ozbiljnost situacije s kojom se suočava Bosna i Hercegovina, mislim da zahtijeva urgentno angažovanje i reakcije. Pozivam kolege kojima je stabilnost i perspektiva regiona cilj – da se u svrhu ovog cilja oglase, angažuju i upute američkoj administraciji protest protiv ovakvog donošenja odluka vezanih za BiH i Balkan”, zaključila je Ćudić.