Kako možete poboljšati zdravlje za samo 60 sekundi?

Imate minutu? Sjajno! Imamo divne vijesti za vas! Naime, usprkos tome što je većina nas toliko preokupirana obavezama tijekom dana, moguće je napraviti mnogo toga za naše zdravlje i to za samo 60 sekundi. Evo o čemu se radi…

– Odmah nakon buđenja popijte čašu vode. Ovo je sjajan način da započnete dan jer će voda razbuditi vaše tijelo i spriječiti dehidrataciju tijekom dana.

– U svoj jutarnji obrok (smoothie, jogurt ili kašu) dodajte sjemenke. One su bogate proteinima, a konzumiranje bjelančevina prije podne održava razinu glukoze u krvi tijekom dana, sprječava napadaje gladi i promjene raspoloženja.

– Prije konzumiranja ugljikohidrata (kruha, tjestenine), poprskajte ih s malo maslinovog ulja ili octa. Tako ćete smanjiti glikemijski indeks obroka, a samim tim, izbalansirat ćete i razinu glukoze u krvi.

– Nemate vremena za vježbanje? Ujutro napravite seriju čučnjeva u trajanju od minute. Osim toga što ćete ojačati mišiće, koljena i kosti, bit ćete poletniji i energičniji.

– Nanesite kremu za sunčanje na lice i zaštitite kožu od štetnog UV zračenja. Nemojte zaboraviti nanijeti kremu za sunčanje i na manje očigledne dijelove tijela – stražnji dio ruku, vrat i uši. Na tim mjestima često se javlja rak kože.

– Dišite duboko! Izdvojite minutu ujutro, sjednite i zaboravite na sve brige. Duboko dišite na nos, i izdišite na usta. Disanje nam pomaže da se smirimo i lakše se borimo sa stresom.

– Dok sjedite za računalom na poslu, izdvojite minutu da vježbate leđa. Ispravite se i pogurajte ramena unatrag i prema dolje. Zadržite pet sekundi, pa ih gurnite prema naprijed. Ponavljajte 60 sekundi.

– Pregledajte grudi! Jednom mjesečno, nakon tuširanja, stanite pred ogledalo i podignite ruku. Opipajte predio oko grudi i pazuha.