Osvježavajuće salate za večeru kada je jednostavno prevruće za kuhanje

Kad se zahukta toplinski val, najčešće nemamo volje ni stati uz štednjak, a kamoli kuhati ili uključivati pećnicu. No, jednostavnim sparivanjem savršenih sastojaka bez uključivanja pećnice ili štednjaka možemo pripremiti odličnu večeru.

Ljeto je idealno vrijeme i da naučimo slagati fina jela od ostataka iz hladnjaka (koje smo već skuhali).

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

1. Hranjiva zelena salata

Zelena salata, špinat, kelj ili bilo koje drugo zeleno povrće neka bude baza vaše salate. Potom se usredotočite na zdrave masti, proteine, kiseline i nešto za hrskavost kako biste upotpunili okus. Narežite krastavce, žutu papriku, cherry rajčice, dodajte masline i malo kapara, po želji dodatno začinite limunovim sokom pomiješanim sa žličicom maslinova ulja i sušenim bosiljkom. Na salatu razmrvite malo sira i posipajte sjeckanim bademima.

2. Salata od piletine

Narežite kuhanu piletinu (ostaci od ručka) i stavite na zelenu salatu, špinat, blitvu ili kineski kupus ili kelj (narežite ga na trakice). Dodajte kuhani slanutak, na trakice narezanu svježu mrkvu i celer, dodajte i krastavac. Napravite preljev od maslinova ulja, češnjaka, peršinova lista, vlasca, inćuna i limunova soka. Po želji dodajte i žličicu senfa.

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

3. Plata sa sirom

Iako može zvučati više kao predjelo (ili desert, ovisno o tome gdje se nalazite), pažljivo planirana plata sa sirom može biti savršen izbor za večernji obrok. Narežite i mnogo voća i povrća kako biste umanjili osjećaj težine nakon obroka. Izbjegavajte citruse i kiselkasto voće poput kivija jer će sir učiniti gorčim i oštrijim. Jabuka, kruška, grožđe i smokve odlično se slažu sa sirom, a i orašasti plodovi su kao stvoreni uz sir.

4. Salata bez salate

Za salatu nam nije nužno potrebna zelena salata. Ponekad je ionako ne želimo jesti. Idealan obrok može biti i kuhani mango ili obični grah s mangom i krastavcem ili avokado s komoračem i crvenom paprikom. Preljev napravite od čajne žlice svježe naribanog đumbira, maslinova ulja i soka pola limete. Posolite i popaprite po ukusu.

5. Ljetni gazpacho

Tradicionalna španjolska hladna juha savršeno je osvježenje na visokim temperaturama. Često se radi od rajčice, ali recepti mogu uključivati široku paletu sastojaka, uključujući lubenicu i još mnogo toga. Crvenu ljutu papričicu očistite od sjemenki i narežite. Narežite i rajčice, krastavac, luk i češnjak. Ubacite u blender. Dodajte maslinovo ulje, sol i papar, malo balzamičnog octa i svježe narezani bosiljak. Izmiksajte i doradite po potrebi. Juhu stavite u hladnjak na sat vremena da se još malo ohladi. Ako želite zasitniju juhu, dodajte krišku kruha.

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK