Bosanski Srbin Milorad Dodik izjavio da ga takav naziv vrijeđa, ali ga nije uvrijedilo da primi odlikovanje zajedno sa četničkim vojvodom Andrijom Mandićem

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je sloboda najvažnija riječ za srpski narod i da je Republika Srpska (RS) upravo posljedica borbe za slobodu srpskog naroda.

“Znali smo da cijenimo stradanje srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu i nismo željeli da to prođemo ponovo. I zato smo odlučili da napravimo Republiku Srpsku. Ona je odraz volje i želje srpskog naroda koji tamo živi. I mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi. Mene vrijeđa kada mi neko kaže da sam bosanski Srbin”, rekao je Dodik nakon što je u Palati Srbija u Beogradu primio odlikovanje od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića povodom Vidovdana.

On je rekao da je odlikovanje koje je dobio, kruna političkog i životnog angažovanja, ali da ga doživljava i kao priznanje svim saradnicima i narodu RS.

Dodik je rekao da to ne znači da je nacionalista, kako ga optužuju, već da samo voli svoj narod, da voli da dolazi u Srbiju i da se raduje svakom njenom uspjehu.

On je rekao da je od 2000. godine dobio mnoga odlikovanja ali da mu je današnje odlikovanje, bez imalo patetike, najvažnije i da predstavlja krunu političkog, društvenog i životnog angažmana.

Orden je dodijeljen i crnogorskom političaru Andriji Mandiću, glumcu Predragu Manojloviću, posthumno pjevaču Đorđu Marjanoviću i ministru kulture Bratislavu Petkoviću, Narodnom pozorištu iz Prištine u Gračanici, Spomen parku “Kragujevački oktobar”, Filmskom centru Srbije, virusologu Milanku Šekleru i drugim.