Zašto su u BiH podivljale cijene stanova?

Modern interior design of house, kitchen, living room with sofa, hall, staircase 3d rendering

Uovoj, ali i prethodnoj pandemijskoj godini, osim osnovnih namirnica, povećane su i cijene nekretnina. No, bez obzira na veće cijene, kupovina nekretnina trenutno je jedno od najvećih ulaganja u Bosni i Hercegovini, tvrde iz agencija za nekretnine. Stan u kojem se nalazim ima 63 kvadrata. Cijene kvadrata su porasle u vrijeme pandemije, pa tako sada iznose oko 2.450 maraka. Brojni su razlozi poskupljenja, nedostatak radne snage, ali i skuplji materijali. “Trend što se bolje prodaje i šta je aktualno je da se manje kupuju stanovi u starogradnji zato što sve više investitori ili kupci izbjegavaju kupovati stanove tamo gdje moraju ulagati”, priča vlasnik agencije za nekretnine Spaho Ljajić.

Najskuplji kvadrat je u centru Sarajeva i iznosi i do 6.000 maraka. Cijene se razlikuju po gradovima, najveće su u Sarajevu, a najpovoljnije u Gradačcu, Bugojnu, Brčkom i Trebinju. Kupci najčešće biraju stanove po lokaciji, broju katova i parkingu. “Poslovi nisu stali, ljudi kupuju, prodaju, uzimaju kredite i mislim da je to pozitivno za cijelu ovu depresivnu sliku oko covida”, naglašava bilježnik Ljubiša Marković u izjavi za BHRT.ba.

Izvješća uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove pokazali su da su najveći promet nekretninama u općinama Novo Sarajevo i Centar, te Tuzli Banja Luci, Zenici i Mostaru. Nakon što smo vidjeli kolike su cijene kvadrata u Sarajevu došli smo u Istočno Sarajevo, gdje su cijene dosta niže, iznose oko 1.600 maraka.

Kako su kazali iz agencije za nekretnine cijene su veće u vrijeme pandemije nego prije kada su bile 1.400 maraka. Kazali su da je sve veća potražnja za manjim stanovima. Moguće je očekivati povećanje cijena stanova, jer je, kako su nam kazali iz agencija, stanogradnje sve manje. Osim lokacije i realne vrijednosti nekretnine na tržištu važan je i društveno-ekonomski trenutak u kojem kupujete ili prodajete.