Vučićeva četnička orgija u Beogradu: Na Dan pobjede izjednačeni Tito i Draža, svirale Ljotićeve koračnice

Jučer, 9. maja, u Beogradu je održana svečana akademija povodom Dana pobjede, kojoj je prisustvovao čitav srbijanski državni vrh. Svečana akademija obilježena je skandaloznim recitovanjem pjesama fašističke organizacije “Zbor” Dimitrija Ljotića “Mrtvi niste”, “Svi za jednoga” i “Mi znamo borbu što nas čeka”. Pokret slobodnih građana zatražio je zbog skandala na svečanosti političku i krivičnu odgovornost ministara koji čine Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, dok Nova stranka zahtijeva hitnu smjenu čelnika RTS-a zbog “emitovanja ljotićevskih koračnica”.

Recitovanje ljotićevskih pjesama na svečanosti povodom Dana pobede nad fašizmom je gaženje miliona žrtava fašizama i nacizma, bezobzirna revizija istorije i brisanje antifašističke borbe naroda Jugoslavije, navela je u pisanoj izjavi članica Predsjedništva Partije radikalne levice historičarka Milena Repajić.

Ona je istakla da historijski revizionizam i rehabilitacija fašista i saradnika okupatora traju već tri decenije i ocijenila da jučerašnja tribina predstavlja vrhunac cinizma i zatiranja antifašizma.

Partija radikalne levice zahtijeva ostavke svih predstavnika državnog vrha koji su prisustvovali toj „sramnoj akademiji“ i smjene svih odgovornih za njenu organizaciju.

U saopštenju se podsjeća da su fašističke jedinice Dimitrija Ljotića učestvovale u najgorim zvjerstvima okupatora tokom Drugog svetskoj rata, a 1944. su čak postale korpus SS divizija.

PSG zahteva političku i krivičnu odgovornost

Pokret slobodnih građana zahteva političku i krivičnu odgovornost od ministara koji čine Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Republike Srbije za veličanje fašizma na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.

„Zgroženi smo činjenicom da je na ovom državnom događaju od najvećeg značaja izvedeno pet pesama u kojima se veliča fašistički zločinac Dimitrije Ljotić i njegova organizacija Zbor, kao i da se te pesme izvode zajedno sa pesmom Desanke Maksimović ‘Krvava Bajka’, koja upravo govori o masakru u Kragujevcu u kom su značajnu ulogu imali vojnici organizacije Zbor“, podsjeća PSG u saopštenju.

To što su uklonjene strofe iz pjesama u kojima se jasno pominju Ljotić i Zbor, pokazuje da se ne radi o nenamernoj grešci, već o nameri da se sistematski izvrši revizija antifašističke borbe u Srbiji tokom Drugog svetskog rata, ocjenjuje PSG.

Tito I Draža Mihailović jedan do drugoga

Osim izvođenja fašističkih pjesama, na svečanoj akademiji je u jednom momentu su na velikom ekranu prikazane fotografije Josipa Broza Tita i Draže Mihailovića, kao “ravnopravnih” boraca.

Ovakve scene izazvale su gnijev kod građana širom regiona, a reakcije na društvenim mrežama ne prestaju.