U BiH dolazi više od 100.000 doza vakcine Pfizer

epa09111187 A view of doses of Comirnaty (BNT162b2, Biontech / Pfizer) vaccines against COVID-19 at the vaccination hub in the Jean Nouvel pavilion at the fairground in Genoa, Italy, 01 April 2021. The hub for the administration of COVID-19 vaccines opened on 29 March and will be the main hub for Genoa and the Liguria region. EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge rekao je da u BiH dolazi više od 100.000 doza vakcine Pfizer i prije nego je planirano.

“U narednom periodu očekujemo više isporuka da bi se što prije vakcinisale najranjivije grupe”, istakao je Kluge u razgovoru sa ministrom zdravstva Federacije BiH Vjekoslavom Mandićem.

Kluge smatra da su vlasti u BiH uradile sve što je u njihovoj moći jer niko nije bio spreman za pandemiju.

“Zdravstveni sistem u BiH nije kolabirao, kao što je bio slučaj u većim i jačim zemljama. Borba još nije gotova, ovo je maraton koji traje i trebaju nam zdravi zdravstveni i socijalni radnici kako bismo ovo prebrodili”, istakao je Kluge, te dodao da bi nove doze vakcina trebale da stignu u BiH za nekoliko dana.

On je napomenuo da je BiH prva zemlja koja je osnovala krizni tim u regionu, što je pohvalio, saopšteno je iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Mandić i Kluge, koji boravi u posjeti BiH, u Sarajevu su razgovarali o nastavku i jačanju saradnje u oblasti zdravstva, te o ulozi BiH u planu za zapadni Balkan.

Tokom sastanka je razgovarano o prethodnom periodu borbe sa virusom korona, te nabavci vakcina.

Mandić je ocijenio da je veoma bitna podrška SZO u jačanju zdravstvenog sistema u BiH.

“Izloženi smo stalnim pritiscima, te mislim da smo sačuvali zdravstveni sistem i da još možemo odgovoriti na ovu situaciju. Potvrdili smo da je neophodna saradnja sa SZO da bismo unaprijedili zdravstveni sistem”, rekao je Mandić.

On je napomenuo da će se saradnja nastaviti i na području jačanja mentalnog zdravlja, edukacije suzbijanja zaraznih bolesti i djelovanja u kriznim situacijama.