SIPA uhapsila devet osoba povezanih sa zapljenom 8,2 kilograma kokaina

Policijski službenici SIPA su na području Sarajeva iz pretrese i hapšenja osumnjičenih na ukupno devet lokacija, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Prema informacijama “Avaza” uhapšeno je devet osoba koje su sprovedene u SIPA na kriminalističku obradu.

U saopštenju Tužilaštva BiH navedeno je da se radi o akciji koja je povezana sa prošlosedmičnim hapšenjem jednog osumnjičenog na području Sarajeva, kada je zapljenjena veća količina amfetaminskog ulja, koje se koristi u proizvodnji droga, kao i jednom od najvećih zapljena kokaina, u količini od oko 8,2 kilograma, vrhunske čistoće, koji je otkriven i zapljenjen u vozilu kod naplatnih kućica, na auto-putu Sarajevo-Zenica, prije nekoliko mjeseci.

“Vrijednost zapljenjenog kokaina, na ilegalnom narko-tržištu u BiH iznosi više stotina hiljada KM”, dodali su u saopštenju.

Tužilaštvoje sa partnerskim institucijama i agencijama u BiH i inostranstvu, prikupljalo dokaze o pripadnicima organizovane kriminalne grupe, koja je duži vremenski period, vršila nabavku droga, uglavnom sa područja Nizozemske, te vršila transport, skrivanje, krijumčarenje, proizvodnju i plasman teških droga na ilegalnom narko tržištu u BiH.

“Nakon hapšenja i izvršenih pretresa, osumnjičeni će biti privođeni na ispitivanje postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja, donijeti odluku o daljim aktivnostima prema osumnjičenima”, navedeno je u saopštenju.

Tužiteljstvo BiH se zahvalilo svim domaćim i međunardnim institucijama i agencijama, koje su pomogle u uspješnoj realizaciji ove opsežne akcije u borbi protiv krijumčarenja teških droga.