Saznajte što biste trebali jesti kako biste spriječili gubitak kose

Ono što jedete utječe na vaše zdravlje, a ako hranom ne unosite potrebne vitamine i minerale, jedna od brojnih posljedica je i ispadanje kose. Saznajte što biste trebali jesti kako biste osigurali hranjive tvari važne za zdravlje kose. Vitamine i minerale možete uzimati i u obliku dodataka prehrani, ali prije nego što posegnete za njima, posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom, jer u slučaju vitamina više nije bolje, a ponekad previše može biti štetno. Ovih pet vitamina i minerala ključno je u prevenciji ispadanja kose.

1. Biotin

Biotin (vitamin B7) važan je za naše stanice. Njegova niska razina može uzrokovati gubitak kose, osip na koži i lomljivost noktiju. Trudnoća i dojenje, kao i uzimanje određenih antibiotika ili lijekova protiv epilepsije, smanjuju njegove razine u organizmu. Većina ljudi dobije dovoljno biotina iz hrane.

Možete ga pronaći u hrani kao što su:

žumanjci
cjelovite žitarice
meso

2. Željezo

Crvena krvna zrnca trebaju željezo za prijenos kisika. Niska razina kisika može uzrokovati anemiju, koja se očituje umorom, blijedom kožom i gubitkom kose. Obilne menstruacije, kronična bolest ili vegetarijanska i veganska prehrana mogu smanjiti razinu željeza u organizmu.

Neke namirnice koje su prirodno bogate željezom:

crveno meso
zeleno lisnato povrće
mahunarke

3. Vitamin C

Vitamin C moćan je zaštitnik pravilnog funkcioniranja organizma i nužan je za apsorpciju željeza pa se savjetuje jesti namirnice bogate željezom s namirnicama bogatim vitaminom C.

Neki dobri izvori vitamina C su:

agrumi
zeleno lisnato povrće
crvene paprike

4. Vitamin D

Možda već znate da je vitamin D važan za kosti, ali znate li da su niske razine tog vitamina povezane s gubitkom kose? Koža stvara vitamin D kada smo izloženi sunčevoj svjetlosti, ali mnogi ljudi ne mogu ga dobiti dovoljno samo od sunca pa je potrebno jesti hranu bogatu njime ili ga uzimati kao dodatak prehrani. Uzimanje magnezija s vitaminom D poboljšat će njegovu bioraspoloživost. Vitaminom D bogati su:

riba (tuna, srdele, skuša, bakalar, haringa, losos)
rakovi i plodovi mora
neke vrste gljiva, kvasac
goveđa jetra
žumanjak
namirnice koje su dodatno obogaćene vitaminom D (margarinski namazi, mlijeko i žitarice)

5. Cink

Cink ima važnu ulogu u stvaranju proteina u kosi i drugim stanicama. Znakovi niske razine cinka uključuju gubitak kose, loše zacjeljivanje rana i slab osjet okusa ili mirisa. Trudnoća, dojenje, bolesti probavnog sustava i bolesti bubrega mogu smanjiti razinu cinka u organizmu pa je potrebno u prehranu više uključiti namirnice kao što su:

školjke
meso
grah
orašasti plodovi i sjemenke.

 

 

 

 

zivim.gloria.hr