Kako je Velika Britanija nadmudrila EU u nabavci vakcina?

Britanske vlasti tajno su dozvolile korišćenje britanskog lanca snabdevanja cijepivom AstraZeneke za Australiju.

Zauzvrat su dobili milione doza cijepiva iste kompanije iz Indije, objavio je britanski Telegraf, a prenosi Jutarnji list.

Više izvora listu je potvrdilo da je AstraZeneka – britansko-švedska farmaceutska kompanija – dobila mogućnost korišćenja vlastitih proizvodnih kapaciteta za proizvodnju najmanje 717.000 doza cijepiva namjenjenih Australiji. Najmanje dvije isporuke obavljene su u februaru i martu, u razdoblju kada je Brisel počeo da uvodi strože kontrole proizvođača vakcina i tražio da Velika Britanija preraspodijeli dio svojih zaliha kako bi se nadoknadio manjak doza AstraZeneke u EU, koja je tada bila suočena s ogromnim kašnjenjima AstraZeneke u isporuci dogovorenih količina.

Britanska je vlada iznova odbacivala takve zahtjeve, a kompanija je tvrdila kako u ugovoru koji su potpisali s Britancima stoji klauzula koja ih onemogućava da cijepivo proizvedeno u Velikoj Britaniji distribuiraju dalje. Istovremeno je Brisel insistirao da u ugovorima EU s AstraZenecom izričito stoji da u Uniju moraju pristizati doze proizvedene i u britanskim pogonima.

Usprkos tome, otkrivaju novinari Telegrafa, AstraZeneka je dobila tajno odobrenje britanskih vlasti da cijepivo umijesto u EU izveze u Australiju. U zamjenu za tu “uslugu”, Britanci su dobili pristup oko deset miliona doza cijepiva koje je proizveo indijski Serum Institute, najveći svijetski proizvođač cijepiva koji proizvodi velike količine doza za AstraZeneku.

List objašnjava kako je Velika Britanija ovakvu situaciju smatrala idealnim riješenjem jer se kompanija obvezala nadoknaditi bilo koji eventualni manjak vakcina, a Australija, koja je jedan od najvećih britanskih saveznika, dobiva potrebno cijepivo. Velika Britanija od AstraZeneke je naručila oko 100 miliona doza, a u martu je u zemlju stiglo oko pet miliona doza iz Indije. No, upitno je hoće li se snabdijevanje cijepivom iz Indije nastaviti s obzirom na to da ta država proživljava velike probleme sa zarazom te bilježi više od 400.000 novozaraženih dnevno.

Telegraf ističe kako nije poznato je li Australija jedina svijetska država koja je profitirala iz ovakve vrste dogovora s Velikom Britanijom, a obe države odbijaju da zvanično komentarišu priču pod izgovorom da se radi o “vrlo osjetljivoj temi”. Ipak, premijer Boris Džonson potvrdio je da će Velika Britanija biti spremna da podijeli svoje viškove sa Kovax-om, sistemom koji pomaže siromašnijim zemljama koje ne mogu sebi da priušte pristup dostatnim zalihama cijepiva.

Velika Britanija dosad je naručila oko 517 miliona doza cijepiva različitih proizvođača, što je više nego dovoljno za cjelokupnu populaciju. Međutim, verovatno je da će praksa tajnih dogovora s Australjom razbjesniti Evropsku komisiju, koja je nedavno podnijela tužbu protiv AstraZenece zbog kašnjenja s isporukom cijepiva, što je kršenje potpisanog ugovora. Kompanija to demantuje tvrdeći da u ugovoru stoji kako će se firma “dobro potruditi” da ispuni zahteve.

Advokati Evropske unije u srijedu su ponovili svoje zahtjeve tražeći da AstraZeneka počne da izvozi cijepivo proizvedeno u Velikoj Britaniji širom Evrope. Dok oni tvrde kako se kompanija mora pokoriti i izvršavati svoje obveze, AstraZeneka tvrdi kako nema formalnih obaveza da to učini.

Telegraf ističe kako su prvi detalji tajnog dogovora s Australijom u javnost isplivali još 8. aprila, kada je o dolasku doza iz Velike Britanije izvijestio australijski “Sydney Morning Herald”. Prva pošiljka došla je vazdušnim putem 28. februara , a nakon tih 300.000 doza stigao je i ostatak avionom Emiratesa.

Podsećaju kako je do isporuke došlo nedeljama nakon što je Evropska komisija usvojila propise koji ograničavaju izvoz cijepiva proizvedenog u EU, a druga pošiljka stigla je nakon što je EU službeno blokirao AstraZeneku i njen zahtijev da isporuči 250.000 doza cijepiva iz Italije Australiji.

AstraZeneka odbila je da komentariše sve navode. Portparol britanske vlade rekao je, pak, da je proizvodnja cijepiva jedan od najvažnijih međunarodnih poduhvata te da je Velika Britanija ponosna što može u njemu da učestvuje.

“Detalji bilo kojeg ugovora između nacionalnih vlada i AstraZeneke su poslovna tajna”, pojasnio je.