Istraživanja pokazala da ne postoje muško – ženska prijateljstva

Najnovija su istraživanja pokazala da su svi oni koji su tvrdili da muško-ženska prijateljstva ne postoje bili – u pravu.

Istraživači su otkrili da muška prijateljstva sa suprotnim spolom pokreću seksualnu privlačnost, bez obzira na to radi li se o samcima ili ne. Žene međutim, pokazuju veću sklonost tome da svoja prijateljstva s muškarcima shvaćaju kao platonska i kod kojih bi veza prouzrokovala nevolje, piše Daily Mail.

Naučnici kažu da je rečenica “muškarci i žene ne mogu biti prijatelji jer se seks uvijek nađe na njihovom putu” koju je Billy Crystal rekao Meg Ryan u filmu “When Harry Met Sally” potpuno tačna. Dodali su i da je utjecaj rada, hobija i studiranja doveo do toga da prijateljstva između muškaraca i žena dosegnu visok nivo, ali da naši instinkti parenja, koji su se razvili tijokom stotina hiljada godina, mogu biti prepreka odnosu.

U istraživanju, 88 mladih parova muških i ženskih prijatelja zamoljeni su da u povjerljivom upitniku ocijene svoju sklonost prema svom prijatelju, odnosno prijateljici. Rezultati su bili i više nego zanimljivi. Naime, muškarci su, bilo da su sami ili već imaju partnera, odgovorili kako su ih privlače njihove prijateljice i kako žele s njima na spoj. Isto tako, većina njih pretpostavlja da su njihove prijateljice više zainteresirane za njih nego što su one zapravo bile.

Same i zauzete žene pokazale su istu razinu privlačnosti prema svojim prijateljima, ali zauzete žene žele da se između njih i prijatelja nešto dogodi samo ako im veza propadne. Isto tako, manje su im bili privlačni muškarci koji su zauzeti.

Drugi je upitnik bio namijenjen 140 sredovječnih ljudi od kojih su gotovo svi bili u braku, a rezultati su pokazali da privlačnost među prijateljima ipak postoji te da je razina prilično jednaka. Ali, nivo privlačnosti kod sredovječnih muškaraca je bila znatno niža nego kod mlađih muškaraca, osim među onima koji su još uvijek bili samci. Zanimljivo je da je za žene razina privlačnosti ostala ista.

Sudionici oba upitnika su kazali da su izvukli i neku korist iz prijateljstva sa suprotnim spolom, a to su najčešće bili dobri savjeti i jačanje povjerenja među njima. Autori studije sa Univerziteta u Wisconsinu su istaknuli kako su filmovi i televizijske serije ljudima usadile ideju da prijatelji mogu lako postati “prijatelji s povlasticama”, odnosno prijatelji koji imaju seksualne odnose jedni s drugima, piše portal Edukacija.