Guardian otkriva zašto se Karadžić boji engleskih zatvora: Pred očima mu slike Radislava Krstića iz zatvora u zapadnom Jorkširu

May 21, 1996 photo of Bosnian Serb Army Commander Radislav Krstic, left, and former Bosnian Serb leader Radovan Karadzic, in the Bosnian Serb town of Sokolac. Krstic who has been indicted for war crimes by the International War Crimes Tribunal in the Hague, was arrested Wednesday Dec. 2, 1998 in a section of northern Bosnia controlled by U.S troops serving in NATO's Stabilization Force. (KEYSTONE/AP Photo/STR)

Radovan Karadžić, bivši vođa bosanskih Srba koji je osuđen za počinjeni genocid u Srebrenici 1995. godine ostatak doživotne zatvorske kazne će služiti u Velikoj Britaniji.

Ovu informaciju je saopštilo u srijedu Ministarstvo vanjskih poslova, piše The Guardian.

Karadžić se protivio premještaju iz sigurnosnih razloga, pozivajući se na slučaj bivšeg srpskog generala Radislava Krstića, kojem su islamski ekstremisti prerezali grkljan u zatvoru Wakefield u zapadnom Jorkširu, i bivšeg liberijskog predsjednika Čarlsa Tejlora (Charles Taylor) koji se susretao sa velikim izazovima u zatvoru u Velikoj Britaniji.

Bit će siguran jedino u samici

-Uzimajući u obzir visok procent muslimana među zatvorskom populacijom, osjećamo da će Karadžić biti u opasnosti, a da bi bio siguran, bit će potrebno da se preduzmu sigurnosne mjere ravne boravku samici – izjavio je njegov advokat Piter (Peter) Robinson na saslušanju.

Ali, bez obzira na to, nakon saslušanja Karmel (Carmel) Agius Ali, predsjednik UN-ovog međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, naredio je njegovo premještanje. Cijeli slučaj je komentirao i Dominik Rab (Dominic Raab), Britanski ministar vanjskih poslova.

Kriv za genocid

-Radovan Karadžić jedan je od rijetkih ljudi koji su proglašeni krivima za genocid. Bio je odgovoran za masakr muškaraca, žena i djece u genocidu u Srebrenici i doprinosio je u opsadi Sarajeva svojim nemilosrdnim napadima na civile. Trebali bismo biti ponosni na činjenicu da je od njegovog hapšenja do zatvorske kazne sa kojom se sada suočava, Britanija podržala 30-godišnju potragu za pravdom za ove gnusne zločine – prenosi The Guardian.