Dodik sve usamljeniji, a ministri najmoćnijih zemalja svijeta sve odlučniji: Odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta BiH

U zajedničkoj izjavi predstavnika zemalja članica G7 osuđuju se pozivi na promjenu granica u regionu, pozivaju se predstavnici stranaka da provedu izbornu i ograničenu ustavnu reformu i daje se podrška kandidaturi Christiana Schmidta za visokog predstavnika.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica G7 održali su 5. maja sastanak u Londonu, tokom kojeg su, između ostalog, pretresali i pitanje političke situacije na Balkanu.

U zajedničkoj izjavi, predstavnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država su istakli da špekulacije o promjenama granica nisu rješenje za izazove s kojima se suočavavaju zemlje u regionu.

“Takve promjene predstavljale bi prijetnju regionalnoj sigurnosti. Odlučno odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve stranke u Bosni i Hercegovini da se slože i provedu izborne i ograničene ustavne reforme, provedu presude Evropskog suda za ljudska prava”, ističe se u izjavi te dodaje da je potrebna saradnja stranaka s OSCE-om i Venecijanskom komisijom u cilju demokratizacije zemlje.

Isto tako, ministri su pozdravili kandidaturu Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Osim toga, ministri su dali podršku evropskoj perspektivi zemljama Zapadnog Balkana kao ključnu investiciju za mir i stabilnost te pozvali na provođenje unutrašnjih reformi, vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Podržavamo formalno otvaranje pregovora o pristupanju EU s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Podržavamo daljnji napredak u regionalnoj saradnji, posebno kroz Zajedničko regionalno tržište, Zelenu agendu za Zapadni Balkan i Berlinski proces. Pozivamo Kosovo i Srbiju da se konstruktivno uključe u pregovore u okviru dijaloga uz pomoć EU i da u potpunosti normalizuju svoje odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum koji doprinosi regionalnoj stabilnosti. Podržavamo provođenje reformske agende koja se odnosi na pregovore o pristupanju Crne Gore i Srbije Evropskoj uniji”, naglašeno je u zajedničkoj izjavi predstavnika zemalja članica G7.