Blitva: Povećava imunitet, čuva vid, sprečava rak, čisti krv

Među obiljem zeleniša koji se trenutno nalazi na pijacama, ne zaboravite na blitvu. Ovo lisnato povrće bogato je materijama koje povoljno djeluju na zdravlje oka i očuvanje vida.

Osim toga blitva, naročito ako se jede svježa u salati, pozitivno utiče i na varenje, sprečava nastanak hemoroida, snižava nivo lošeg holesterola, poboljšava funkcionisanje jetre i žučne kese i ublažava simptome gihta.

Blitva se savetuje i za jačanje imuniteta, a pozitivno utiče i na zdravlje kože i kose.

Liječi i depresiju!

S obzirom na to da sadrži dosta magnezijuma, vjeruje se da blitva može da ublaži depresiju, glavobolju, migrenu…
Vitamin K koji se nalazi u blitvi, neophodan je za koagulaciju krvi i za očuvanje kostiju. Konzumiranje blitve jača otpornost kostiju, spriječava dugo krvarenje rana i pojavu hematoma prilikom udaraca.

Blitva je korisna za čitav organizam
Ovaj zeleniš koristan je za formiranje kostiju i zuba, i neophodan za prevenciju osteoporoze, zbog prisustva kalcijuma. Blitva se posebno preporučuje mladim osobama u razvoju, i starijim osobama, kako bi im koste bile manje krhke. Ova biljka nalazi se na meniju ishrane mnogih sportista, jer kalcijum sprečava neprijatne grčeve u mišićima. Trudnice i dojilje takođe treba da konzumiraju blitvu, kako bi u svoj organizam unele što veću količinu kalcijuma.

Zbog toga što sadrži obilje gvožđa i folne kiseline, blitva je veoma korisna za liječenje anemije.

Blitva sa svojim ljekovitim sastojcima poboljšava cirkulaciju, sprečava visok krvni pritisak i formiranje krvnih ugrušaka u arterijama, koji su odgovorni za većinu srčanih udara.

 

 

 

 

 

magazin.rs