UEFA odgovara “superligašima”: Novi format Lige šampiona

Izvršni odbor Evropske fudbalske federacije (UEFA) odobrio je novi format klupskih takmičenja od sezone 2024/25, prema kojem će u Ligi šampiona učestvovati 36 umjesto dosadašnja 32 kluba.

U novom sistemu ukida se takmičenje po grupama i svakom klubu se obezbjeđuje igranje 10 utakmica u zajedničkoj ligi.

Svakom klubu biće garantovano najmanje 10 ligaških utakmica protiv 10 različitih protivnika (pet domaćih i pet gostujućih), a ne šest utakmica protiv tri ekipe kao što je do sada bio slučaj.

Prvih osam klubova bi nakon 10 kola izborilo plasman u osminu finala.

Klubovi plasirani od 9. do 24. mjesta igrali bi plej-of za osminu finala, a posljednjih 12 klubova završilo bi takmičenje.

Zbog većeg broja utakmica (180 umjesto 96 sadašnjih u uvodnoj fazi, odnosno 225 po novom sistemu takmičenja, od početka do finala), igraće se, ne samo utorkom i srijedom, već i četvrtkom.

Plasman u Ligu šampiona i dalje će zavisiti od učinka ekipa u nacionalnim prvenstvima.

Reforme su uslijedile nakon savjetovanja s predstavnicima svih članica UEFA, a reformu su podržali i Upravni odbor Evropskog udruženja klubova (ECA) i Odbor UEFA za klupska takmičenja, koji je sastavljen od većine klupskih predstavnika.

Novi format je predstavljen nakon najave pokretanja nove Superlige, koju je osnovalo 12 evropskih velikana.

Predsjednik UEFA Aleksander Čeferin rekao je da novi format podržava status i budućnost nacionalnih prvenstava u cijeloj Evropi, zadržavajući načelo rezultata u nacionalnim prvenstvima kao predusllov plasmana, “ali i iznova potvrđuje načelo solidarnosti”.

On je naveo da će ovaj format takmičenja “omogućiti dugoročnu održivost, prosperitet i rast svim učesnicima u evropskom fudbalu, a ne samo sićušnom, samoizabranom kartelu”.

Slične promjene formata biće primijenjene i na Ligu Evrope (osam utakmica u ligaškoj fazi) i Evropsku ligu konferencija (šest utakmica u ligaškoj fazi).

Čeferin je ranije rekao da igrači povezani sa Superligom neće moći igrati za svoje reprezentacije.

“Što ranije im treba biti zabranjeno igranje na svim takmičenjima UEFA, pa tako i na Evropskom prvenstvu, ali i Svjetskom prvenstvu”, dodao je Čeferin.