Tužilaštvo BiH preuzelo predmet “David Dragičević”

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nakon razmatranja dostavljenih spisa iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka i Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske – Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala, donijelo je odluku o preuzimanju predmeta “David Dragiučević” i radu na istom.

“Preuzeti predmet Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, odnosi se na istragu kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida iz Banjaluke. Preuzeti predmet Republičkog javnog tužilaštva RS, odnosi se na više osoba zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida, kao i neprijavljivanje kaznenog djela i počinitelja, te pomoć počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela”, navode iz Tužilaštva BiH.

Iz ove pravosudne institucije poručuju da su opredijeljeni je za riješavanje predmeta sistemske korupcije, te jačanje vladavine prava i zaštitu prava oštećenih, zagarantiranih Ustavom BiH i Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Podsjetimo, grupa Pravda za Davida uputila je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku u kojem ga pozivaju da reaguje i spriječi zataškavanje ubistva Davida Dragičevića.