Srpska svađa: Ko će Vučiću uručiti ključeve etnički očišćene šeher Banja Luke?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić trebao bi boraviti u Banjoj Luci 22. aprila, povodom obilježavanja Dana grada. Očekuje da mu budu i uručeno priznanje Ključ grada, počasni građanin Banje Luke. Odlučeno je da mu to priznanje uruči predsjednik Skupštine grada, umjesto gradonačelnika. Gradonačelnik negoduje.

Banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković, prije nego što će doći do spora između njega i predsjednika gradskog parlamenta u vezi s dodjelom nagrade, ovako je obrazložio zbog čega će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobiti priznanje: “Činjenica je da je predsjednik Aleksandar Vučić je radio za Banja Luku ne samo u doba pandemije, i prije toga mnogo – preko 70 miliona eura razne podrške”.

Očekivao je Stanivuković da će on Aleksandru Vučiću uručiti priznanje, ali, po svemu sudeći, to se neće dogoditi.

“Prema skupštinskoj odluci o nagradama propisano je da predsjednik Skupštine dodjeljuje te nagrade ili lice koje on ovlasti. Kada je konkretno o Ključu grada, takvo jedno zadovoljstvo i čast sam ostavio za sebe kao predsjednika Skupštine”, kazao je Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banja Luka.

Za Stanivukovića ovakva odluka predstavlja presedan i sramotu. Tokom sjednice kolegija gradskog parlamenta direktno se obratio predsjedniku gradskog parlamenta. Obraćanje Mladenu Iliću objavio je na društvenim mrežama: “Vi niste ovdje povrijedili mene, vi umanjujete značaj nagrade i onom kome dodjeljujete jer onome kome dodjeljujete, ako ne dodijeli onaj ko je prvi čovjek toga grada, koji je odbio najveći legitimitet, vi ste i toga čovjeka unizili”.

Iako su pojedini odbornici, prvenstveno iz opozicije, ocijenili da je odluka da gradonačelnik ne dodijeli nagradu, pogrešna i, fudbalskim rječnikom, predstavlja autogol Banjoj Luci, sve ukazuje da bi se, osim mlađahnog predsjednika gradskog parlamenta, iz SNSD-a, sa Aleksandarom Vučićem u Banjoj Luci, mogao ponovo uslikati i njegov partijski šef – Milorad Dodik.