Saznajte najbolje načine za liječenje alergije prirodnim putem..

Peludne alergije i u prošlosti su predstavljale problem, a kako nisu postojali lijekovi, koristili su se brojni prirodni pripravci te su se neki od njih i do danas zadržali u primjeni. Iako za mnoge nema znanstvenih dokaza, već i stoga što su stoljećima u upotrebi, nema razloga da ih se ne iskuša i ne koristi. No, pojedino ljekovito bilje, poput crnog kima, itekako se je istraživalo i za njega postoje preporuke temeljene na dokazima.

Crni kim
Od crnog kima, ili crnjike, možemo dobiti ulje i eterično ulje.Ulje crnog kima sadrži linolnu i gama-linolensku kiselinu, koje su višestruko zasićene masne kiseline i sudjeluju u imunološkim procesima sprečavanjem upale. Eterično ulje sadrži aktivne kinonske derivate, od kojih je najvažniji timokinon. U prošlosti se je crni kim koristio za liječenje raznih tegoba i bolesti, od gastrointestinalnih smetnji, pa do liječenja hipertenzije i nekih oblika karcinoma. Zasad je ispitan i potvrđen njegov učinak kod oslabljenog imuniteta te kao pomoć u alergijskim bolestima, odnosno u liječenju alergijskog rinitisa, astme i atopijskog dermatitisa.

Kopriva
Slično djeluje i kopriva koja sadrži takozvani prirodni antihistamin, spojeve fenola, koji djeluju preko naših receptora za histamin te tako usporavaju alergijsku reakciju i smanjuju njen intenzitet. Od koprive se priprema čaj, a na tržištu se mogu naći i tablete koje sadrže aktivne supstancije, često kombinaciju koprive i crnog kima.

Kvercetin
Iz voća i povrća dobivamo biljni pigment kvercetin, koji je po svom kemijskom sastavu flavonoid. Ima ga u rotkvicama, crvenom luku, zelenom lisnatom povrću, citrusima, jabukama, ali i u crvenom vinu te zelenom čaju. Kvercetin je snažan antioksidans, čiji se svi povoljni učinci i dalje istražuju. Kao pomoć kod alergija koristi se njegovo antihistaminsko djelovanje jer u organizmu smanjuje oslobađanje alergijskog posrednika IgE te se koristi i kod alergijskog rinitisa i kod astme.

Med
Jedan od najčešćih savjeta narodne medicine jest da treba jesti lokalni med, odnosno onaj kojeg su pčele napravile skupljajući nektar s bilja koje raste u okolici u kojoj osoba živi. Ova preporuka mogla bi imati temelja i u znanosti jer podrazumijeva prirodni postupak hiposenzibilizacije. Naime, medicinska hiposenzibilizacija podrazumijeva izlaganje pacijenta ultra niskim dozama alergena, koji se injekcijom ubrizgavaju pod kožu bolesnika. Tako se organizam privikava na alergen i time se smanjuje alergijska reakcija u kontaktu s alergenom. Uzimanjem lokalnog meda, osoba se izlaže niskim dozama peludi na koju je alergična. Međutim gotovo je nemoguće naći odgovarajući med, posebno ako osoba živi u velikom gradu.

Ispiranje nosa pomoću čajnika
I na kraju, od davnina se preporučuje ispiranje nosa pomoću običnog čajnika, a metoda je to koja je i znanstveno dokazana te koju preporučuju stručna udruženja alergologa i otorinolaringologa. Doduše, danas su u primjeni posebni proizvodi koji su dizajnirani na temelju izgleda starinskih čajnika, a namjena im je ispiranje nosa fiziološkom otopinom, medicinskom morskom vodom ili nekom drugom otopinom. Ove posude nazivaju se i neti, prema drevnom ayurvedskom postupku ispiranja nosa: Jala Neti. Naime, važna funkcija sluznice nosa jest filtracija zraka i zadržavanje finih čestica prašine, pa onda i peludi na nosnim dlačicama. Ispiranjem sluznice nosa znatno se smanjuje kontakt organizma s alergenom.

 

 

adiva.hr