Policajcima koji su pretukli mladića u Mostaru prijeti do pet godina zatvora

Dvojicu policijskih nasilnika, koji su prije deset dana pretukli mladića u središtu Mostara, ispitali su danas u tome gradu pripadnici Federalne uprave policije, a kantonalno tužilaštvo ih tereti za zlostavljanje u službi, zbog čega mogu biti osuđeni na pet godina zatvora.

Policijski radnici Armin Vrače i Jusuf Penava dali su iskaz u prostorijama Federalne uprave policije koju je tužilaštvo HNK angažiralo za provođenje dijela istrage. Tužilac Spomenko Jukić potvrdio je medijima da je formirao predmet zbog policijskog nasilja te da uskoro očekuje izvješće Federalne uprave policije, nakon čega će odlučiti o poduzimanju daljnjih koraka.

“Izvještaj još nije dostavljen jer se očekuju još određeni podaci. Očekujem da će policijski izvještaj biti uskoro dostavljen”, rekao je Jukić.

Dodao je da će nakon toga saslušati policajce Vraču i Penavu. Njima se na teret stavlja kazneno djelo zlostavljanja u službi, zbog čega, ako budu osuđeni, mogu dobiti zatvorsku kaznu od tri mjeseca do pet zatvora.

Policijski djelatnici Armin Vrače i Jusuf Penava suspendirani su odmah nakon što je objavljen videozapis premlaćivanja Slavena Barišića u centru Mostara, iako se on uopće nije opirao. Zbog tog policijskog nasilja održani su protesti, a vlada HNK naložila je hitno imenovanje vršitelja dužnosti šefa policije u kantonu, ali i drugih policijskih tijela kako bi protiv njih mogao biti pokrenut i postupak, prenosi Hina.