Ko i kako vodi računa o javnom zdravlju: Čerkez je u Beogradu vakcinisao suprugu, a mi smo od imunizacije milionima vakacina daleko

Nakon što je prošle sedmice fotografisan u srbijanskoj prijestolnici Beogradu, pomoćnik federalčnog ministra zdravstva Goran Čerkez je demantirao da se vakcinisao, ali je potvrdio da se vakcinisala njegova supruga.  ”Ja se nisam vakcinisao, ni tajno ni javno. Išao sam da obavim jedan svoj privatni pregled jer mi je bio potreban. Išao sam s nekim svojim prijateljima, želio sam da vidim kako se to radi. Reći ću vrlo jasno, moja supruga se vakcinisala” – izjavio je Čerkez.

S druge strane, vakcine su i dalje nedostupne za građane BiH.

Agencija za lijekove BiH zaprimila je uzorke i provjerava kvalitet kineskih vakcina, koje nam je prošle sedmice donirala Turska.

I to je tek 130.000 vakcina kojim, od početka pandemije do danas, raspolaže naša zemlja. Od masovne imunizacije smo dakle miljama, odnosno milionima vakcina daleko. Nadu budi naredni period kada očekujemo ozbiljnije količine.

Konkretno, krajem ovog mjeseca kada stiže nova isporuka iz Covax mehanizma, ali i nove donacije i to iz Malezije i Kine. Nešto veća isporuka tečnosti koja nam život znači, iz Covaxa, ali i EU fonda stići će tek krajem juna.