Izvor zdravlja: Sok od kivija

Sok od kivija će da vam pruži veliku količinu kalijuma i vlakana, a to može da vas zaštiti i od nastanka srčanih bolesti.

Treba da budete oprezni sa dnevnom količinom soka od kivija. Ne bi trebalo da popijete više od 1-2 čase soka koji ste razblažili sa vodom u jer može da dođe do alergija na kivi.

Odlično je sredstvo za one koji imaju problema sa pijeskom u bubregu i žuči.
Sprečava kardiovaskulativne bolesti, sprečava pojavu trombova i zgrušavanje krvi, smanjuje rizik od moždanog udara, štiti vitalnost ćelija, utiče povoljno na vid i spriječava i očne bolesti ( kataraktu ,divertikulozu, konjuktivitis…), podstiče oporavak organizma, štiti DNK od štetnog uticaja slobodnih radikala, snažno detoksikuje organizam, poboljšava imunitet, sprečava formiranje masnih naslaga…

SOK OD KIVIJA RECEPT

Za pripremu sirupa od kivija treba vam :

1,5 kilogram svježeg i oljuštenog kivija,

Pola kilograma šećera,

1,5 litra vode.

Oljuštite kivi i isjeckajte, ubacite ga u blender i usitnite. Ako nemate pri ruci blender, možete da iskoristite i mašinu za mljevenje paradajza. Potom, tako usitnjen kivi propasirajte kroz gustu cjediljku da bi se oslobodila što veća količina soka. Zatim, prokuhajte vodu, kada voda provri sačekate da se ohladi.

U sok od kivija dodajte prokuhanu vodu koja se predhodno prohladila i pola kg šećera. Miješajte oko 20 minuta dok se šećer u potpunosti ne istopi. Sterilišite staklene flaše u koje ćete sipati domaći sok od kivija i stavite ga u frižider. Prije upotrebe soka razblažite ga sa vodom.

Sok ili sirup od kivija, sadrži vitamin A, kompleks vitamina B vitamin C, vitamin E, vitamin K, selen, kalcijum, kalijum, fosfor, karotenoide, gvožđe,hlorofil, lutein, ugljene hidrate, flavonoide i zbog toga se preporučuje da se koristi u ishrani beba, a posebno se preporučuje kivi u trudnoći. Sok od kivija veoma je ukusan i zdrav i koristi se kao preventiva u liječenju mnogih oboljenja.

 

 

 

 

novosti.rs