Brutalni mostarski policajci samo su vrh ledenogt brijega kriminala i nesređenosti MUP-a HNK

Preko društvenih mreza obajvljena je snimka brutalnog policijskog premlaćivanja mladića u Mostaru  koji je, kako je osobno naveo u pismu nekolicini portala, prekršio mjere zabrane kretanja. Mladić je premlaćen pred ulazom u zgradu u kojoj stanuje nakon čega je odveden u policijsku stanicu, te je pušten  uz prekršajni nalog.Slučaj je na noge digao tamošnju javnost, posebice zbog toga što ovo nije prvi slučaj prekoračenja policijskih ovlasti.No,ovaj su zabilježile kamere.

Mladić je, priznao je, bio svjestan da je prekršio zabranu kretanja i požurio je prema ulazu u zgradu kako bi izbjegao kaznu.No, policajci su ga sustigli i unatoč tomu što ju je, kako kaže, htio platiti, krenuli su udarci.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova HNK osudili su, kako su naveli, brutalni ispad policijskih službenika. Priznali su da je riječ o prekoračenju ovlasti i policijskog kodeksa,a dvojica službenika su udaljena s dužnosti.Pokrenuta je unutarnja istraga.

„Odjel za profesionalne strandarde, ali i sektor krim policije će sprovesti istragu, utvrditi da li postoje elementi i kaznene odgovornosti, odnosno počinjenja kaznenog djela.Ministarstvo unutarnjih psolova je upoznao i preliminarno i Tužiteljstvo HNK o ovom događaju“, kazao je Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova HNK.

Iz MUP-a su se ispričali i javnosti i mladiću koji će, doznajemo, pokrenuti i privatnu tužbu. Stručnjak za sigurnost Sandi Dizdarević analizirajući snimke potvrdio je da je riječ o brutalnom premlaćivanju i evidentnom prekoračenju policijskih ovlasti.

„Način na koji je trebalo to uraditi je da se osoba pozove i dovede s lisicama ukoliko je postojala osnovana sumnja da je prekršio bilo koji propis u prostorije policijske uprave, kriminalistički obradi i nakon toga sankcioniše na odgovarajući način što u ovom slučaju očigledno nije bilo“, kaže Sandi Dizdarević, stručnjak za sigurnost.

Stručnjaci upozoravaju da je ovo posljedica nesređenog stanja u kantonalnom MUP-u u kojem zbog odnosa HDZ-a i SDA već godinama nema policijskoga komesara. Nema niti policijskih odbora, poput žalbenog, stegovnog i slično.

„Sad imamo tu jednu stand by i pat poziciju unutar MUP-a gdje se dopušta da nam se dogode ovakve stvari. Ljudi nemaju apsolutno nikakvo povjerenje u sustav općenito, a pogotovo sustav MUP-a“, tvrdi Slaven Raguž, zastupnik HRS u Skupštini HNK.

Stanje u MUP-u oslikava činjenica da su dva policijska službenika pod suspenzijom, protiv jednog se vodi istraga, dok je jedan na izdržavanju zatvorske kazne. Od kad u MUP-u nema relevantnih tijela čak 300 unutarnjih istraga završilo je u zastari.