200.000 Pfizer vakcina stiže u BiH?

epa09111187 A view of doses of Comirnaty (BNT162b2, Biontech / Pfizer) vaccines against COVID-19 at the vaccination hub in the Jean Nouvel pavilion at the fairground in Genoa, Italy, 01 April 2021. The hub for the administration of COVID-19 vaccines opened on 29 March and will be the main hub for Genoa and the Liguria region. EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostavilo je državnom Predsjedništvu prijedlog za potpisivanje ugovora o kupovini 200.000 doza Pfizer vakcina, potvrđeno je za Federalnu televiziju.

Naime, u okviru akcije Evropske unije, a preko IPA fonda, Austrija je preuzela nabavku vakcina za regiju Zapadnog Balkana i razgovarala s proizvođačem Pfizer.

Ove vakcine su namijenjene za zdravstvene radnike i najugroženije kategorije stanovništva. Sredstva u iznosu većem od 13,7 miliona eura uplaćena su Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Za nabavku vakcina hitno je potrebno odrediti potpisnika ugovora u ime BiH i instituciju za njihovu realizaciju. Ministarstvo vanjskih poslova predložilo je ministricu civilnih poslova Ankicu Gudeljević za potpisnika ugovora.

A iz ovog ministarstva potvrđeno je i da će BiH biti isporučeno više od 80.000 doza vakcine AstraZeneca iz Covax mehanizma u nardna dva mjeseca.

Dobre vijesti i iz Kine, do kraja mjeseca stiže 50.000 doza koje su nam donirali.