Zašto se dio ljekara u BiH ne želi vakcinisati AstraZanecom?

Nešto više od 15.200 vakcina kompanije Pfizer/BioNTech, koje su stigle putem COVAX mehanizma, upućene su prema krajnjim korisnicima, nakon kontrole u Agenicji za lijekove Bosne i Hercegovine. 17.000 doza vakcina AstraZenece čeka na rezultate analize. Istovremeno u entitetu Republika Srpska nastavljena je imunizacija osoba starijih od 65 godina.

Poražavajuća je činjenica da na blizu 20.000 zdravstvenih radnika u Federaciji BiH, svih 10.000 doniranih AstraZeneca doza nije aplicirano njima – koji su priroritetna kategorija plana imunizacije. Neželjene AstraZeneca doze etično su proslijeđene drugoj prioritetnoj skupini.

“Ovaj tjedan je plan završiti cjepljenje zdravstvenih radnika, ovoga zaostatka što smo imali, i neki dio staračkih domova. Mada smo mi sve staračke domove, koji su pod našom ingerencijom, a i malo šire, uspjeli cjepiti prvom turom AstraZenece koju smo dobili”, ističe Kristina Bevanda, v.d. direktorica Doma zdravlja Mostar.

Sličnih situacija je bilo i u drugim kantonima, zbog čega zabrinjava činjenica da među ljekarima postoji sumnja u djelotvornost vakcina koje je registrovala Evropska agencija za lijekove, a seriju odobrila i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. Jedan od razloga je izostanak promocije imunizacije, a s druge strane negativna kampanja puna dezinformacija putem društvenih mreža.

“Imamo razloga biti malo više optimističniji danas nego što smo bili jučer pa ćemo se tako i promotivno više angažirati u slijedećem periodu”, poručuje Aida Ramić Čatak, pomoćnica direktora za stručne poslove u ZZJZ FBiH i voditeljica Službe za promociju zdravlja i edukaciju .

Činjenica da nisu svi ljekari bili spremni primiti vakcinu koju preporučuje naučnici širom svijeta, i po čiju dozu građani brojnih zemalja idu u susjednu Srbiju, alarm je za nadležne, ali i medije da ljekari i svi drugi moraju znati više o vakcinama.

“Tako da su sve te razlike koje čujemo o vakcinama, ova je ovako efikasna, ova je onako efikasna, to je sve proizvod različitih mjerenja efikasnosti, to uopće nije proizvod efikasnosti vakcine. Tako da stvarno trebamo biti sigurni i mirni. Sve vakcine koje su odobrene imaju vrlo sličnu efikasnost”, tvrdi Branko Rihtman, mikrobiolog .

I sve u procentu iznad 95 posto sprečavaju smrt i teške oblike COVID-19 oboljenja, što je ključan problem epidemije koja se u našoj zemlji pogoršava.

“Sedmodnevna incidenca 344 slučaja na 100.000 stanovnika i zapravo to govori o jednoj opasnosti za zdravlje opće populacije uzrokovane vrlo visokim prijenosom zaraze unutar zajednice”, ističe Sanjin Musa, šef epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Imunizacija se odvija tromo.

“Nama je potrebno 2,5 miliona vakcina”, zaključuje ministarica životne sredine i turizma Federacije BiH Edina Đapo.

Potrošili smo 10.000 doniranih doza, danas se dijeli 15.200 Pfizer/BioNTecha, a u sjedištu Zavoda u Mostaru je 17.000 AstraZeneca vakcina.

“U skladištu u Mostaru se nalazi i 17.980 doza cjepiva kineskog proizvođača Sinovac koje je stiglo kao donacija iz Turske. I za njega se čeka analize Agencije za lijekove i medicinska sredstva”, kaže Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Moguće je do kraja aprila vakcinisati još 50.000 građana, ukoliko nadležni požure i to je jedino što je izvjesno, jer priča o nabavci vakcina puna je politikanstva, prebacivanja nadležnosti i viška informacija nabavke, pregovori, razgovori, nesposobnosti i spinovanja doveli su do kakofonije od koje se ne čuju važne poruke, ne birajte vakcinu među odobrenim, niti državu u kojoj je moguće primiti, već birajte što bržu zaštitu od nepredvidivog i u sve većem procentu fatalnog virusa korona.