Svi putevi vode u Srbiju: U tri dana skoro 30 000 ljudi prešlo istočnu granicu BiH da bi se vakcinisalo kod Vučića

Granična policija BiH evidentirala je u protekla tri dana 29.737 prelazaka granice između BiH i Srbije, čak 73 posto više u odnosu na prethodni vikend, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornica ove policijske agencije Franka Vican.

Vicanova je navela da je enorman porast broja prelazaka granice zabilježen zbog toga što su državljani BiH išli na vakcinaciju u Beograd, ali i Novi Sad.

Prema njenim riječima, od 26. do 28. marta na izlazu iz BiH evidentiran je 16.051 državljanin BiH na granici sa Srbijom, što je povećanje izlazaka prema Srbiji za 6.994 ili 77,22 posto u odnosu na vikend ranije (od 19. do 21. marta), kada je zabilježeno 9.057 izlazaka.

Ona je dodala da je od 26. do 28. marta na ulazu u BiH evidentirano 13.686 državljana BiH na granici sa Srbijom, što je povećanje prelazaka granice za 5.608 ili 69,42 posto u odnosu na vikend ranije, kada je zabilježeno 8.078 ulazaka.

U Beogradu i Nišu tokom tokom proteklog vikenda vakcinisalo se 7.500 privrednika iz regiona, rekao je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Pozivu Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK BiH) na besplatnu vakcinaciju u Beogradu odazvalo se više od 4.000 privrednika iz Bosne i Hercegovine, među kojima su vlasnici i zaposlenici kompanija, saopšteno je iz VTK BiH.

VTKBiH, kako je saopšteno, zahvaljuje Privrednoj komori Srbije i Vladi Srbije na iskazanoj solidarnosti i omogućenoj zajedničkoj vakcinaciji privrednika iz Bosne i Hercegovine, koja dokazuje i pokazuje da je ekonomija ta koja nas i dalje spaja.

Do sada je u Srbiji je vakcinisano više od 22.000 stranaca, među kojima su i državljani BiH, osim državljana Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Albanije i Hrvatske, izjavila je 26. marta premijerka Srbije Ana Brnabić.