Kako ubrzati metabolizam na prirodan način?

 

Velik dio brzine metabolizma određuje genetika, dob, spol i veličina tijela, ali postoje neke promjene u načinu života koje mogu, doslovno, ubrzati njegov proces, rekao je Francesco Celi, predsjedatelj Odjela za endokrinologiju i metabolizam Sveučilišta Virginia Commonwealth.

Smanji temperaturu

Čini se da spavanje u hladnoj sobi povećava postotak smeđe masti – oblik masnih stanica koji sagorijevaju kalorije u obliku topline, a upravo ju hladan zrak stimulira. U istraživanju Nacionalnog instituta za zdravlje, provedenom na pet muških dobrovoljaca, rezultati su prikazali povećanu potrošnju kalorija tijekom spavanja onda kada su subjekti spavali u hladnim prostorijama, odnosno na temperaturi manjoj od 17 stupnjeva.

Popij šoljicu kafe ili drugog pića s kofeinom

Nekoliko manjih studija pokazalo je povezanost između konzumacije kofeina, povećane metaboličke brzine i smanjenog rizika za dijabetes tipa 2. Doktor Celi kaže da bi to moglo biti zato što kofein pomaže tijelu da razgrađuje masnoće. No, nemoj pretjerivati: Previše pića s kofeinom dnevno može izazvati nervozu, mučninu ili nesanicu. Osim toga, neki napici od kave sadrže puno masti i šećera. Neka ti razina stresa bude niska U istraživanju iz 2014. godine, provedenom na državnom sveučilištu Ohio, žene koje su navele da su pod stresom, tijekom 24 sata sagorjele su u prosjeku 104 kalorije manje nakon što su pojele obrok sačinjen od jaja, kobasica i keksa. Istraživači ističu da bi tijekom godina taj suficit mogao prijeći u porast kilograma čak do 11 kilograma. “Reakcija na stres aktivira hormon kortizol”, objašnjava Celi, “što je očito povezano s pogoršanjem metabolizma i dugoročno gledano, povećanjem rizika od pretilosti.”

Dobro se naspavaj

Dokazano je i da nedovoljno kvalitetan san usporava metabolizam i kod muškaraca i kod žena; to također može imati veze s lučenjem kortizola u mozgu kada je tijelo pod stresom, kaže Celi. Pa čak i ako rano odeš u krevet, to možda neće biti dovoljno. Počni vježbati Celi kaže da bilo koja vrsta tjelesne aktivnosti čak i samo hodanje 30 minuta može pomoći ubrzati metabolizam. Sve je bolje od sjedenja satima, što je jedna od najgorih stvari koje možeš učiniti za svoje tijelo, iako zbog poslovnih obaveza i to je ponekad nemoguće izbjeći. “Povećavanjem mišićne mase možeš povećati potrošnju energije u mirovanju, a to je ono što će ti pomoći da sagoriš kalorije tijekom cijelog dana”, kaže Celi.

Prigrizi ili grickaj nešto ljuto

Dokazano je da kapsaicin, molekula koja se nalazi u začinjenom čiliju, podiže tjelesnu temperaturu i ubrzava gubitak masnoće, iako samo privremeno i to samo za mali postotak.

Započni s pliometrijom

Ako do sada nisi probala pliometriju, sada je pravo vrijeme za nju. Svi ti skokovi i trbušnjaci po prirodi su visokog intenziteta, ubrzavaju puls pa čine da tijelo sagorijeva više kalorija u kratkom vremenu. Prema jednom istraživanju, 12 tjedana HIIT-a i pliometrijskih vježbi rezultiralo je smanjenjem tjelesne masnoće i poboljšanim metaboličkim stanjem u usporedbi sa osobama koje su izvodile samo HIIT, prenosi NBC News.

 

 

 

 

 

miss7zdrava.24sata.hr