Bh. vlast i dalje šuti, dok građani po svoju vakcinu idu u susjednu zemlju

Još se sliježu utisci nakon vikend-vakcinisanja u Srbiji. Oni koji nisu stigli, pitaju se hoće li imati novu priliku. Na portalu Elektronske uprave Srbije vakcinisanje se i dalje nudi stranim državljanima, pa i bh. državljanima. S tim što oni koji se prijave, mogu birati lokaciju, ali i vrstu vakcine.

Ne oglašavaju se iz Savjeta ministara na kojima je bila najveća težina nabavke vakcina. Tišina i među predstavnicima vlasti u Federaciji BiH koji do sada nisu povukli niti jedan konkretan potez ka nabavci vakcina. Ćute i predstavnici vlasti u RS čiji se brojni građani, posebno oni sa dvojnim državljanstvom, od početka, vakcinišu u Srbiji.

“Nemam ja problem sa tim, niti me zanima zahvalnost kolega ili nekoga drugog, važno je da su ljudi zadovoljni da su se bar djelimično zaštitili, kada dobiju drugu dozu biće mnogo bolje zaštićeni, od teških poslijedica i smrti, to je ono što je za nas važno. Ili bar u 99% slučajeva”, kazao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Na masovno vakcinaciju AstraZenecom Srbija je pozvala građane BiH, koji su i ranije imali i koristili mogućnost vakcinacije u Srbiji. Jednoj seriji ovih vakcina isticao je rok pa je Srbija morala birati.

“Procijenili smo da će nam ostati nekih 20-25 hiljada vakcina koje ćemo nažalost morati da uništimo i željeli smo da pozovemo ljude iz regiona da se vakcinišu. To je najbolji mogući način da iskoristimo, da pokažemo solidarnost, ali i da proširimo taj kolektivni imunitet u ovom našem regionu”, izjavila je Ana Brnabić, premijerka Srbije.

Jedan poziv bio je dovoljan da promet na graničnim prelazima sa Srbijom skoči za 73% u odnosu na vikend ranije, kada je granicu prešlo nešto više od 17 000 građana BiH.

“U protekla tri dana, od 26. pa do 28. ožujka evidentirano je 29 737 državljana BiH što je povećanje prelaska državne granice sa Republikom Srbijom u odnosu na vikend prije za čak 73 posto”, kazala je Franka Vican, portparol Granične policije.

Masovna vakcinacija regiona stvorila je gužve na Beogradskom sajmu. Pa su vlasti u Srbiji pozvali komšije da se vakciništu, ali kao i do sada, uz obaveznu prijavu na sajtu e-uprave. Ukoliko nemate državljanstvo Srbije izaberite opciju Strani državljanin bez boravka u Republici Srbiji. Unesite lične podatke, i čekajte na termin vakcinacije. U ovom slučaju, možete birati i najbliže mjesto vakcinacije, ali i tip vakcine kojom želite biti vakcinisani.