Bahatost i bezobrazluk hodžinskog premijera: Oboren izvještaj o radu Novalićeve Vlade, ali on nije podnio ostavku

Predstavnički dom Federalnog parlamenta nije odobrio većinom glasova na online sjednici program ovogodišnjeg rada Vlade Federacije BiH. Od neophodnih 50, za program je glasalo 47 zastupnika, 16 je bilo protiv, a 12 uzdržano.

Obrazlažući prije glasanja program zastupnicima, federalni premijer Fadil Novalić je kazao da je rađen na osnovu usvojenih sektorskih strateških dokumenata, pri čemu su, između ostalog, definirani nosioci aktivnosti, rokovi i očekivani rezultati.

Prioritet u radu Vlade bio je na stvaranju uvjeta za ekonomski oporavak u Federaciji, rekao je također premijer, i na na nastavku jačanja vladavine prava i borbe protiv pandemije COVID-a.

Vlada je planirala raditi na donošenju gotovo stotinu zakona u ovoj godini, osam strategija i niza drugih potrebnih akata.

Program rada, po Novalićevim riječima, bio je usmjeren na jačanje svih segmenata života u FBiH, kao i na jačanje otpornosti zdravstvenog sektora u uvjetima pandemije.

– Izaći ćemo iz ovog sivila”, poručio je premijer građanima Federacije Bosne i Hercegovine nakon što je zastupnicima obrazložio prijedlog programa rada Vlade, a protivnici tog dokumenta su obrazlagali da neće glasati ‘za’ jer, po njihovom mišljenju, to nije bio program kakav bi efikasno odgovorio na aktuelne probleme u FBiH.

Nakon obaranja izvještaja o radu Vlade zastupnik Damir Mašić na Twitteru je napisao da bi obaranje izvještaja u nekoj drugoj zemlji značilo ujedno i da vlada podnese ostavku.

– Sa samo 39 glasova za (bilo potrebno minimum 50 da bude usvojen) oboren je Izvještaj o radu Vlade FBiH za 2020. godinu. U svakoj normalnoj državi nakon obaranja Izvještaja o radu vlada odmah podnosi ostavku. Samo kod Fadila Novalića i ove vlasti to ne pije vode. Bruka i sramota – napisao je Mašić.