Američki State Department kritizirao Sebiju Izetbegović

Američki State Department objavio je svoj izvještaj o ljudskim pravima za prošlu godinu.

Radi se o iscrpnom izvještaju u kojem se detektiraju ključni problemi, a domaće vlasti bi ga trebale koristiti kao putokaz.

U izvještaju se navodi kritična medijska slika zbog ogromnih pritsaka političkih grupacija na novinare.

“Nastavljen je politički i finansijski pritisak na medije. Negativni ekonomski efekti pandemije narušili su dodatno finansijsku stabilnost medija širom zemlje čineći ih ranjivijim”, navodi se u izvještaju.

Kako navode, broj fizičkih napada na novinare se povećao, a ugrožena je i sloboda medijskog izražavanja.

“U nekoliko slučajeva zvaničnici su opstruirali rad novinara, ovaj period obilježen je pokušajima smanjivanja pristupa informacijama koje su u vezi sa pandemijom”, piše u izvještaju.

State Department posebno ističe da su novinari čija su sjedišta redakcija u Sarajevu Liniji za pomoć novinarima prijavljivali i KCUS.

“U martu su novinari prijavili lokalne vlasti da im onemogućavaju pitanja na press-konferecijama o Covidu. U aprilu je grupa novinara prijavila press-službu KCUS-a koja nije tretirala zahtjeve medija, a generalna dirktorica davala je informacije samo odbranim medijima”, navodi se u izještaju.

Dio izvještaja

Krizni štab Federacije BiH, kao i krizni štab u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Kantonu Sarajevo, usvojili su odluke kojima su nekim novinarima zabranjivali prisustvo konferencijama za novinare, tvrdeći da to rade zbog epidemioloških mjera zaštite.